Канонска посета епископа Јустина парохији рујанској

Published On: 29/10/2021

Дана 27. октобра 2021. године, када Црква прославља Свету Петку, верни народ са својим парохом рујанским,  јерејем Владимиром Стефановићем, удостојени  су канонске посете Епископа жичког.

Епископу су саслуживали протојереј-ставрофор Љубинко Костић, протојереј-ставрофор Милош Босић, архијерејски намесник ужички, домаћин јереј Владимир Стефановић. као и ђакони Стефан Симић и Милан Босић.

Пред почетак Литургије у чин чтеца је рукопроизведен хаџи Миливоје Јараковић, иначе председник Цркве општине рујанске. Након Литургије прочитана је грамата у којој је јереј Владимир Стефановић, одликован звањем протонамесника.

-Овај крај и ово место су дали много свештеника, монаха. Један епископ је постао из овог краја баш. Иначе, Костићи, Лазићи, Јараковићи, дали су нашој Цркви многе свештенослужитеље и зато је важно долазити овде. Није случајно да је то тако, овај крај има своју посебну благодат, људи имају посебну благодат, посебно благовољење Божје, и зато се одазивају на Божји позив. Чули сте у светоме Јеванђељу, да свако од нас, душа свакога од нас, чека свога женика – то ће бити време када ми напустимо овај свет, када наша душа оде. Јесте да Господ Бог Исус Христос долази засигурно други пут. Када долази, то не знамо, али знамо сигурно да ће душа свакога од нас, морати да предстане престолу Господњем. И зато је потребно да и ми као мудре девојке, поред светиљке коју имамо, имамо и добра дела. То су милосрђе, љубав, трпљење, све Христове врлине, беседио је владика Јустин и додао:

-Тако је наша Света Параскева диван пример. Она је пореклом Српкиња, рођена је у Епивату, близу Цариграда. Живела је тамо, али када су се упокојили њени родитељи, који су били имућни и знаменити, отишла је у Зајорданску пустињу. Пред крај њеног живота Свети архангел јој је рекао да остави пустињу и да се врати у своје отачаство.  И она се враћа у Епиват, и живи још две године. Упокојила се у једанаестом веку. Њене мошти су почивале у Цариграду, па у Трнову, па поново у Цариграду, па у Београду једно време, и зато наш народ толико поштује Свету Петку Параскеву. А сада њене Свете мошти почивају у Румунији, у граду Јаши. Тај град се изградио на основу Свете Петке. Када је највећа беда била у Румунији, тај народ је имао новца и имао је моћи да се шири, да се гради. Много је народа долазило из читавог света, јер је она чинила чуда.

Извор: Епархија жичка

Најновије вести

Повезане вести