Карлсруе: Празник Светог Алимпија Столпника

Published On: 16/12/2021

Његово Преосвештенство Епископ хумски г. Јован служио је 9. децембра 2021. године свету архијерејску Литургију у храму Преподобне мајке Параскеве у Карлсруеу.

Саслуђживалису свештеници Александар Шкорић, Братислав Божовић, Славенко Савић, Неђељко Ђокић, Александар Марковић, Милорад Маријановић и ђакон Александар Дебељак, у молитвеном присуству свештенка Симона Туркића, Слободана Тијанића, Станка Ракића, Миленка Бакмаза, Љубомира Зорице, Миленка Марковића и Јована Гатарића.

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа диселдорфског и немачког г. Григорија, након свете Литургије одржан је братски састанак свештенства архијерејског намесништва за Јужну Немачку.

Беседу Епископа хумског г. Јована преносимо у целости:

-У име Оца и Сина и Светога Духа. Драги оци, драга браћо и сестре, ми смо се данас, када Света Црква слави спомен на Светога Алимпија Столпника, сабрали у овом светом храму да испунимо заповест Господњу. Говоримо о заповести коју је Господ Исус Христос дао у ноћи у којој би предан, када је за живот света преломио хлеб након благодарења и благословио чашу са вином и оставио свим каснијим црквеним поколењима. Хлеб и вино на светој Литургији, благодаћу Духа Светога и Божјом милошћу, постају животворно Господње Тело и животворна Господња Крв. Ово наше сабрање представља сабрање будућег века, јер је Господ Исус Христос обећао да ће поново од ове трпезе најнепосредније са нама поново јести и пити након што поново дође. Ми очекујемо Његов Други и Славни Долазак и зато све оне који су досегли врхунац благодати као светитељи Цркве, ми прослављамо благодарењем Богу на њиховим животима као путоказима ка будућем и вечном животу. Ми хришћани своју веру изражавамо на различите начине кроз различите дарове, кроз дар уметности, певања, сликања, кроз дар отвореног срца свих вас који сте се данас сабрали овде као царско свештенство.

Данашње Јеванђеље говори о томе како свет не воли оне које је Христос одабрао као своје ученике и као своје следбенике. Са друге стране ми живимо у овом свету који нам је Господ благословио и дао и немамо другог света. Да ли то значи да постоје два одвојена света? Не значи! Драга браћо и сестре, то значи да ми који као хришћани живимо на овом свету треба да се односимо са благодарењем према Богу са свешћу да је овај свет и све што је у њему Господ даровао нама и да са благодарењем треба да се односимо према сваком човеку, целокупној творевини и нашем сопственом здрављу. Из тога разлога Црква је благословила вишедневне постове.

Извор: Епархија диселдорфско-немачка

Најновије вести

Повезане вести