Конкордатска криза у Нишу 1937. године

Published On: 26/11/2021

У организацији Историјског архива Града Ниша и Архива Православне Епархије нишке у Историјском архиву Ниша од 29. новембра до 29. децембра 2021. године биће приређена изложба „Конкордатска криза у Нишу 1937. године“. Свечано отварање биће одржано 29. новембра 2021. године у 13 часова. Аутори изложбе су Душан Андрејевић, историчар и архивиста у Историјском архиву у Нишу, и протођакон Далибор Мидић, архивист Православне Епархије нишке. Конкордатска криза из 1937. године проузроковала је један од највећих верских и политичких потреса у Краљевини Југославији. Иако се о овој теми доста писало, већина аутора давала је свој суд о централним догађајима у Београду.

Дешавања из унутрашњости земље остала су у сенци „Крваве литије”, па је  мало коме познато да је велики број Нишлија, новембра 1937. заједно са представницима Српске Православне Цркве протествовао против уговора између Краљевине Југославије и Ватикана. Тада је у Ниш дошао Свети Синод Српске Православне Цркве. Преко 300 свештеника и 20.000 људи је изашло на улице да обележи двадесетдвогодишњи помен свештеномученицима из 1915. године, али и да пружи подршку борби Српске Православне Цркве против Владе Краљевине Југославије и конкордата који је желела да усвоји.

Историјски архив Ниш и Архив Православне Епархије нишке заједничким радом су дошли до архивске грађе која прати поменути догађај и  која ће први пут бити презентована јавности.

Најновије вести

Повезане вести