Концерт Женског црквеног хора у Кикинди

Published On: 11/10/2021

У храму Светих Козме и Дамјана у Кикинди 2. октобра 2021. године одржан је концерт духовне музике поводом славе Женског црквеног хора Свети Јосиф Темишварски. Након молитве Оче наш и тропара Светом Јосифу Темишварском, водитељка програма Исодора Пап се свечаним поздравом и добродошлицом обратила Кикинђанима који већ шест година верно прате рад и напредовање Женског хора.

Хорско певање и одговарање на Литургији је део дугогодишње традиције у српском народу. Од краја 19. века, па до данас, хорски звук је на службама у црквама оплемењивао молитву и чинио да сваки појединац осети благодат присуства у цркви током молитве. Црквени хорови су углавном били састављени од људи различитих професионалних усмерења и музичких и уметничких сензибилитета, али је све њих увек спајала љубав према Богу, према заједништву у молитви.

Црквени хористи су превенствено били људи окупљени око идеје неговања традиције хорског вишегласног певања на богослужењима у нашим светим храмовима. Управо је тај континуитет литургијског певања омогућио појединим хоровима да се развијају, шире круг пријатеља, упознаје најзначајније српске православне и друге хришћанске светиња наше земље. Тај континуитет у певању на служби и посете разним српским црквама и манастирима је представљао и сигурно пењање на стрмој лествици духовног узрастања. Ту традицију наставља да негује и хор домаћин. Изговарајући речи псалмопевца Давида Певаћу Господу моме док ме има и Светог Јована Златоустог Господ благослови оне који Њега благосиљају које се изговарају сваке недеље на крају Литургије, црквени хорови се увек изнова радују призвању и привилегији могућности учешћа у тој најсветијој тајни над тајнама.

Женски црквени хор Свети Јосиф Темишварски је, уз благослов свештеника тог храма, основан септембра 2015. године, од новембра исте године већ почиње да учествује на богослужењима, а 28. септембра 2016. године хор узима име Светог Јосифа Темишварског и тај дан прославља као своју крсну славу.

Чланице женског хора, иако различитих професија и уметничког сензибилитета, чине ансамбл који везује љубав према хорском певању и заједништву у молитви. Мања група жена редовно пева и за певницом на богослужењима. Од старешине храма, свештеника Бобана Петровића, и мање групе жена које певају за певницом је и потекла идеја и жеља да се оснује женски хор.

Хором руководи Даница Мандић, професор солфеђа и музичке културе. Пре оснивања хора радила је са дечјим црквеним хором, а активно пева и у мешовитом хору Преподобни Рафаило Банатски из Зрењанина и у јединственом хорском ансамблу, једином таквом на свету, у хору диригената при Српскох хорској асоцијацији у Сомбору Била је учесник многих акредитованих семинара из хорског дириговања и активни је члан Српског хорског савеза са седиштем у Сомбору.

На репертоару хора се налази: духовна православна музика, прилагођена богослужењу и световна музика. Поред певања на литургији, хор повремено учествује и на предавањима и духовним вечерима у организацији старешине храма Светих Козме и Дамјана свештеника Бобана Петровића.

Репертоар који је хор извео на концерту је следећи:

Слава Отцу и Сину – Д. Бортњански, за женски хор,Вечери Твојеја тајнија – карловачки напев шестог гласа по запису Ненада М. Барачког, аранжман Д. Мандић, Кондак Светом Јосифу Темишварском, осми глас, аранжман Д. Мандић, Кресту Твојему  – С.С.Мокрањац, за женски хор,Свјати Боже – С. Ст. Мокрањац, из Литургије Светог Јована Златоустог за женски или дечји хор,Буди имја Господње – С. Ст. Мокрањац, из Литургије Светог Јована Златоустог за женски или дечји хорНоћ у Хиландару  – непознати аутор, писано по узору на грчки напев по којем су византијски монаси певали причасни стих Господ је пастир мој.

Извор: Епархија банатска

Најновије вести

Повезане вести