Краљево: Николајевим жичким стазама

Published On: 27/09/2021

У низу духовних свечаности које се по благослову Епископа жичког г. Јустина одржавају у Светосавском храму у Краљеву  под називом Николајевим жичким стазама“, поводом двоструког јубилеја Светог Владике, 25. септембра 2021. године протојереј-ставрофор Милић Драговић је пред бројном публиком одржао предавање на тему Црквеност и народна побожност од Светог владике Николаја до наших дана.

Предавач је слушаоцима предочио фазе кроз које је прошао српски народ кроз историју формирајући и своју побожност: -Изазови са којима смо се кроз историју суочавали утицали су на тип народне побожности. Ипак, поред устаљених форми црквени живот је био и изазов на који се увек одговарало и личним одзивом. Тако и данас видимо сапостојање различитих одговора на питање шта је вера и како је живимо. Они осликавају реалност, која мерено процентима сведочи да је далеко већи број оних који себе сматрају православним верницима од оних који се труде да тако звање оправдају реалним учешћем у црквеном животу и свиме оним што одликује такав начин живота.

Посебну улогу у усмерењу српског народа ка Цркви прадавач је препознао у лику и делу владике Николаја како кроз његово писано стваралаштво тако и кроз неуморну ревност на руковођењу верног народа: -То је највидљивије у његовом односу према Богомољачком покрету, који би без Николаја вероватно био извор различитих духовних застрањења и раскола.

Својственим му беседничким даром, протојереј-ставрофор Милић Драговић је у пријатном и садржајном излагању указао и на савремене изазове који стоје пред искуством црквеног живота, дајући уз помоћ свог богатог пастирског и мисионарског искуства корисне поуке и свештенству и верном народу.

Следеће дешавање у склопу циклуса Николајевим жичким стазама биће дочек моштију Светог Јакова Жичког и Туманског 1. октобра 2021. године у 16 часова, након чега ће у 19 часова игуман тумански архимандрит Димитрије са протосинђелом Петром одржати предавање о лику и делу Светог Јакова Арсовића. Сутрадан, 2. октобра, света архијерејска Литургија почеће у 8 часова, а испраћај моштију за Тумане у поподневним часовима.

Извор: Епархија жичка

Најновије вести

Повезане вести