Крсна слава Епископа врањског г. Пахомија

Published On: 04/01/2022

У навечерје празника Светог Игњатија Богоносца, крсне славе Његовог Преосвештенства Епископа врањског г. Пахомија, 1. јануара 2022. године служено је празнично бденије у Саборном храму Свете Тројице у Врању. Бденије је служио епископ Пахомије.

На празника Отаца по телу Господа нашега Исуса Христа и Владикине крсне славе, 2. јануара 2022. године, литургијским сабрањем у Саборном храму Свете Тројице у Врању началствовао је Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије, уз саслужење преосвећене господе епископа брегалничког Марка и стобијског Давида, игумана Светопрохорске обитељи архимандрита Методија и свештенослужитеља Епархије врањске.

Након читања одељка из Јеванђеља, веома поучном и укрепљујућом беседом обратио се Његово Преосвештенство Епископ стобијски г. Давид:

-Из свих наведених колена Отаца по телу Господа нашега Исуса Христа изникао је Цвет благоухања, Који ће својом екстатичном љубављу спасити свет. Само Његовом љубављу ми можемо истински да љубимо. Крсна слава епископа Пахомија уједно је и слава целе богоспасаване Епархије врањске. Једна од главних црта теологије Светог Игњатија Богоносца јесте његово учење о јединству Цркве, које је суштинска одлика без које Црква не би могла постојати као Црква.

Владика Давид се затим захвалио домаћину епископу Пахомију на братској љубави, пожелевши му да своју крсну славу прославља на много година.

У току Литургије, Његово Преосвештенство Епископ брегалнички г. Марко извршио је чин благосиљања славских дарова које су припремили епископ Пахомије и кум славе празника Отаца г. Александар Савић из Врања.

На крају Литургије, обратио се домаћин славе Епископ Пахомије, изразивши радост и захвалност верном народу који се у великом броју сакупио у Саборном храму:

-Посебно благодарим браћи архијерејима, којима желим оно што је суштинско у нашем животу, оно што страдална Охридска Архиепископија сведочи у данашње тешко време, а то је да остану у јединству са Црквом и истрају на крстоваскрсном путу којим је ишао Свети Игњатије Богоносац, који би нам требао служити као пример, а самим тим можемо очекивати да нам тај угодник Божји буде на помоћи на путу спасења и посредник пред престолом Господа нашега Исуса Христа.

Владика је благословио кумство славе Отаца за наредну годину г. Срђану Трајковићу и г. Слободану Петровићу из Врања.

По завршетку Литургије, епископ Пахомије је поделио дипломе, похвале и награде награђеним ученицима веронауке основних и средњих школа и деци предшколског узраста поводом Божићног конкурса литерарних и ликовних радова.

Извор: Епархија врањска

Повезане вести