Крсни ход у Бару

Published On: 05/06/2021

На празник заштитника града Бара, Светога Јована Владимира, 4. јуна 2021. године, у Саборном храму посвећеном том великом Божјем угоднику и мученику, новоизабрани Митрополит црногорско-приморски Јоаникије служио је вечерњу службу после које је повео народ улицама у традиционалну литију у част Светог Јована Владимира.

По завршетку крсног хода, Митрополит се пастирски обратио окупљеном верном народу: – У последње вријеме можемо видјети да је прослављање овог великог светитеља и мученика све узвишеније и све бројније. Он је прославио име Божје за вријеме свога краткога живота, и као благочестиви владар, и као ктитор великих храмова Божјих, и као проповједник и заштитник вјере православне, а све то је запечатио својом мученичком крвљу.

– Наша је вјера као свјетлост без које не може да живи ништа на овоме свијету. Као што ниједан цвијет не може да процвјета без свјетлости, таква је и наша вјера, ко је прими у своју душу као што ју је примио Свети Јован Владимир, ко смјести Господа Христа у своје срце, процвјетаће и његова душа и замирисаће миомиром небеске и божанске љубави, добротом и љепотом. Цио живот Светог Јована Владимира био је христолик, носио је Христа у своме срцу и био је издан од силника овога свијета и преварен као Христос. Жртва Светог Јована Владимира је невина и христолика жртва, а он се проливањем своје крви сјединио са Крстом Христовим и успео се на Голготу Христову и зато га је Господ обдарио и његов спомен учинио тако свијетлим, да свјетлост васкрсења Христовога сија кроз његов спомен. Он зато није остао у прошлости, већ је остао у свом народу за кога је крв пролио, а свједок тога је ова литија.

– Он је са нама и он је испред нас. И ево знака његовога присуства и небескога заступништва над нама, овај свети храм овдје је никао из жртве, спомена и из крви Светога Јована Владимира и процвјетао љепотом јер се у њега сабирају ова дјеца и омладина и вјерујући Божји народ, а то је велики благослов за овај свети и славни град Бар, како су га српски писци називали још у средњем вијеку. Овај свети храм је изникао из жртве Светог Јована Владимира, али га је осмислила мудрост нашег блаженопочившег митрополита Амфилохија, а подигла га је ваша љубав и љубав ваших предака који су преко ваших руку зидали овај храм. У овај храм смо сви уграђени и доласком у њега ми се освећујемо и оплемењујемо да живимо светим животом као што је живио Свети Јован Владимир и који живи и дјелује преко присутног народа, рекао је Владика.

– Дана се сјећамо и свих оних који су чували спомен Светога Јована Владимира и његов часни крст који има силу крста Христовога јер се Свети Јован Владимир сјединио са крстом Христовим и његов крст који је дуго вјекова чувала породица Андровић има чудотворну силу и он је велики благослов за град Бар. Да се споменемо почившега Мила Андровића који  се упокојио баш уочи овога светога празника, Светог Јована Владимира. Сјећам га се када је износио крст као старац, на гору Румију, да бисмо са горе Румије благословили све четири стране овога свијета и да би се Божји благослов преко крста Светога Јована Владимира излио на све нас. Нека је блажени спомен Милу Андровићу и свима чуварима крста Светога Јована Владимира, а сви ви који часно и честито чувате своју вјеру, и ви сте чувари крста Светога Јована Владимира, додао је изабрани митрополит Јоаникије.

– Наша света вјера нас позива да се увијек обједињавамо и када долазимо у храм на богослужења, остављамо земаљске бриге и отварамо своје душе и срца као што се цвијет отвара према Сунцу. Сваки хришћанин треба да шири Божју љубав и доброту свуда око себе ма гдје се налазили да би се умножавала доброта у овоме свијету и да би се овај свијет пропородио вјером, добротом и љубављу, истином и правдом и да би наш живот добио нови квалитет. Саградили смо овај храм, али је најважније да градимо међусобну слогу и љубав, да превазилазимо подјеле. Природно је да као слободни људи имамо различита мишљења по разним потањима, али када тежимо сви према добру и да угодимо Богу и ако радимо о добру свога народа, ми ћемо се и поред различитих мишљења и приступа, сјединити и наћи најбоље заједничко решење, а то је права радост и срећа, јединосушност у раду, то нам треба као хљеб, као Сунце, као вода и без тога не можемо да живимо прави живот и то се зове саборност. Управо је то порука Светог Архијерејског Сабора Црној Гори и свима вјернима у њој. Избором и попуњавањем трона Митрополије црногорско-приморске и избором нашег Епископа будимљанско-никшићког, наш Свети архијерејски Сабор са нашим новим патријархом Порфиријем, имајући велику бригу за народ и за светиње у Црној Гори, они су нашли то решење и ми долазимо са благословом нашег свјатјејшег Патријарха и свих архијереја Српске Православне Цркве да се прихватимо ове узвишене дужности и да се иако недостојни назовемо наследником блаженог спомена Митрополита црногорско-приморског Амфилохија и свих његових и мојих претходника, ослањајући се и на његов благослов и на небеско заступништво Светога Јована Владимира, Светог Василија Острошкога и Светог Петра Цетињскога. Увијек се сјећамо утемељивача Митрополије, Светитеља Саве, који нас је сјединио са Христом и објединио под сводовима наше свете Српске Православне Цркве.

Митрополит је благословио свештенике града Бара и пожелио да служе Цркви и окупљају децу и омладину учећи се примером Светог Јована Владимира: -Нигдје љепше омладине него овдје у Бару око овога светога храма, закључио је Митрополит и најавио програм који су припремили КУД Свети Јован Владимир и деца полазници веронауке.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести

Повезане вести