Крстопоклона недеља у Светоуспенском манастиру

Published On: 08/04/2021

У Крстопоклону недељу, 4. априла 2021. године, када Црква слави Свету Дросиду, Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим началствовао је евхаристијским сабрањем у манастиру Успења Пресвете Богородице у Даљ Планини.

Епископу Херувиму саслуживали су архимандрит Мирон (Вучићевић), настојатељ манастира, протојереј-ставрофор Јован Клајић, парох у пензији и ђакон Војислав Николић, ђакон при дворској капели у Даљу. Епископ Херувим беседио је сабраним верницима:

– У име Оца и Сина и Светога Духа! Часни оци, драги народе, нека је благословен данашњи дан и Крстопоклона недеља у којој се налазимо. Крстопоклона недеља нас упућује ка Часном крсту и суштини нашега живота, учи нас крстовасрксној логици постојања. Данашње свето Јеванђеље по Марку говори нам да ко хоће за Богом да иде нека узме свој крст и пође са Њим. То су речи које нас упућују на подвиг поста, поучавају нас да је ношење крста логика живота у Христу. Кроз крст се показала пуноћа благодати, љубави и милости Господње, Бог је открио да воли овај свет и да га није оставио стихијама и нормама света и века. Бог је из велике љубави према човеку страдао и васкрсао да бих нам показао своју моћ и милосрђе. То је Тајна крста. Крстопоклона недеља упућује нас да размишљамо о Распећу Христовом. У нашем животу све је омеђено крстом, од човековог рођења па до саме смрти. Духовна песма говори нам да је крст сила и слава, крст је спасење. У том духу наш народ и дише, кроз крстоваскрсну логику живота осећа пуноћу љубави и милости Божје. Ова логика нас усмерава и распиње ка Христу, ка пуноћи живота, љубави и нади. Наше биће је створено за аскетски живот, а пост је пример како своје тело требамо смиривати и распињати ка Христу. Није случајно што се Крстопоклона недеља прославља сада, јер нас снажи и крепи. Ток поста требамо и да завршимо у тој логици крстоваскрсне пуноће. Кроз крст уђе живот у овај свет, што је за Јевреје била саблазан а за Грке лудост. Ми знамо која је пуноћа наше вере, јер је омеђена Тајном Васкрсења. Кроз крст су се отвориле небеске Двери и ушла је милост Божја, целокупна творевина испунила се љубављу Божјом. То је нада и крепост нама Хришћанима, да знамо који је наш пут у овом свету. У свим искушењима у нашем животу осетићемо присуство Божје уколико живимо Тајном Крста.
Нека би Господ дао да нам вера у крст Господњи буде смисао и крепљење, да осетимо тајну Васкрсења и којом чврстином љубави воли своју творевину.
Нека благослов Божји буде на свима вама од сада и кроз сву вечност! Амин.

Извор: Епархија осечкопољска и барањска

Најновије вести

Повезане вести