Ктиторска слава древног храма у Ариљу

Published On: 15/11/2021

Прослава ктиторске славе храма Светог Ахилија у Ариљу почела је свечаним вечерњем које је архијерејски намесник пожешко-ариљски прота Драган Стевић, уз саслужење ђакона рашког Дукић Ненада и ђакона ариљског Јелић Александра.  Поред верног народа богослужењу је присуствовао и председник Општине Ариље г. Предраг Маслар.

-У дан Светога краља Драгутина испуни се срце наше радошћу преобилном јер се и на нама испунише речи Светог Игњатија Богоносца да пуноће цркве бива тамо где је њен Епископ присутан. И дође у Ариље отац наш Јустин, Епископ жички да у име све пуноће ариљске цркве принесе уздарје, бескрвну жртву, хлеба и вина, Богу нашему, Богу отаца наших, Богу потомака наших и да нас кроз Причешће Светим даровима сједини са Васкрслим Христом, надахнуто пише аутор чланка објављеног на интернет страници Епархије жичке

Владици су саслуживали прота Мирчета Крупниковић, прота Драган Стевић, намесник пожешко-ариљски, старешина храма Бојан Милошевић и  прота Божо Главоњић из Пожеге. Јектеније су произносили ђакони Стефан Симић и Александар Јелић.

-На крају свете Литургије, Владика је осветио славско жито и колач које је у славу ктитора Светог Драгутина принела цела литургијска заједница и у ове дане када светом хара страшна болест која изима свој данак како на телима тако још више на душама нашим обратио нам се очинском поуком, леком који излази из душе његове и из искуства свештенога. Указао нам је на светле примере отаца, које је познавао, међу њима и Светог Порфирија Кавсокаливита, а који су боловали од неизлечивих болести, а који  су у њима сагледали сву лепоту бића Божијег, лежећи у постељи и славећи име Божије. Његове речи су деловале на нас као истински лек. Умириле душу оних у бризи, и осоколиле оне који су у радости. Позвао нас је да у љубави међусобној и у љубави према Богу издржимо искушења која нас сналазе, и да на њих одговарамо јеванђелским леком – смирењем и трпљењем. Богу нашем прослављеном у Светима његовим слава и хвала, речи су којима аутор завршава свој извештај са прославе ктитроске славе древног ариљског храма.

Извор: Епархија жичка

Повезане вести