Лазарева субота у манастиру Преподобног Прохора Пчињског

Published On: 25/04/2021

Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије служио је 24. априла 2021. године, на Лазареву суботу, свету архијерејску Литургију у манастиру Преподобног Прохора Пчињског, уз саслужење игумана архимандрита Методија, јеромонаха Теодора и ђакона Немање Милића. Након заамвоне молитве, његово преосвештенство је осветило врбицу.

Након свете Литургије, у Краљевом Конаку је одржана четврта седница Програмског савета међународног научног скупа „Седам векова од упокојења Светог краља Милутина“. Састанак је почео молитвом, а Његово Преосвештенство је заблагодарио изразима захвалности члановима Програмског савета за учешће у организацији скупа. Епископ врањски је истакао: – Имао велики благослов што је управо нама као генерацији припала дужност и част да обележимо и прославимо велике јубилеје наше историје, а то су 950 година од оснивања манастира Преподобног Прохора Пчињског и седам векова од упокојења Светог краља Милутина.

На седници су донете конкретне одлуке у вези организације скупа посвећеног краљу Милутину, издавања зборника радова Међународног научног скупа „Преподобни Прохор Пчињски 950 година у српском народу“, и припреме израде Шематизма Православне епархије врањске.

Састанком је председавао Епископ врањски г. Пахомије, у присуству потпредседника савета проф. др Владе Станковића, шефа Катедре за историју Византије, секретара савета проф. др Драгољуба Марјановића, ванредног професора на Катедри за историју Византије, и проф. др Јелене Ердељан, редовног професора и продекана за науку са Филозофског факултета у Београду, проф. др Драгише Бојовића са Филозофског факултета у Нишу, проф. др Сунчице Денић са Педагошког факултета у Врању, игумана Методија Марковића и г. Саше Стаменковића директора Музеја у Врању.

Извор: Епархија врањска

Најновије вести

Повезане вести