Летња школа „Ми смо деца неба”

Published On: 16/07/2021

Поводом јубилеја 950 година манастира Преподобног Прохора Пчињског, у организацији Свеправославног друштва Преподобни Јустин Ћелијски и Врањски“ и Филозофског факултета Универзитета у Београду, под покровитељством Православне епархије врањске и Министарства спољних послова – Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, дана 15. јула 2021. године, отворена је Летња школа Ми смо деца неба у манастиру Преподобног Прохора Пчињског, са темом Православни Балкан у 13. и 14. веку.

Летњој школи присуствује око 60 студената Филозофских факултета из Бања Луке, Источног Сарајева, Приштине са седиштем у Косовској Митровици, Београда, Ниша, Филозофског факултета Универзитета Свети Кирило и Методије из Скопља и студенти из Врања.

У јутарњим часовима је служена света Литургија у цркви манастира Преподобног Прохора Пчињског, у којој су учествовали сви учесници Летње школе. После Литургије, сви учесници су се поклонили моштима Светог Прохора Пчињског, а затим је игуман манастира архимандрит Методије (Марковић) упознао учеснике са историјом целог комплекса манастира.

У 09,30 часова, у Конгресној сали Врањског конака, свечано је отворена Летња школа.

Поздравна слова на отварању Летње школе произнели су Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије, као Управитељ Свеправославног друштва, који се том приликом захвалио превасходно покровитељима Летње школе, Министарству спољних послова – Управи за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, телима Епархије врањске, као и суорганизаторима – Философском факултету Универзитета у Београду и свима који су допринели организацији Летње школе, затим проф. др Јелена Ердељан, продекан за науку Философског факултета у Београду, народни посланик Скупштине Србије г. Ненад Митровић из Бујановца, проф. др Драга Мастиловић, декан Философског факултета Универзитета Источног Сарајева, доц др Дејан Антић, професор Департмана за историју Философског факултета у Нишу, проф. др Александра Костић-Тмушић, професор на Философском факултету из Приштине, са седиштем у Косовској Митровици и проф. др Бошко Бранковић, професор Философског факултета у Бања Луци.

Предавачи су првога дана летње школе били:

проф. др Влада Станковић, професор Одељења за византологију Философског факултета Универзитета у Београду, са темом Византијски свет и Балкан у 13. и 14. веку: Политика и идеологија, православље и римство,проф. др Јелена Ердељан, са темом Улога племићких жена у друштвеним мрежама пре интернета. Повезивање Србије, Угарске и Византије у 13. и 14. веку,проф. др Драгољуб Марјановић, професор Одељења за историју Философског факултета Универзитета у Београду, са темом Византијски свет и Српска Црква у 13. и 14. веку,проф. др Вук Даутовић, професор Философског факултета Универзитета у Београду, са темом Реликвије и таксидарски кивоти у црквеној визуелној култури Балкана, ипроф. биологије Игор Алексић, са темом Заштићена подручја југоисточне Србије.

Извор: Епархија врањска

Најновије вести

Повезане вести