Линц: Дан језика у Европи

Published On: 12/10/2021

У склопу прославе Дана језика у Европи, српски клуб Никола Тесла из Линца и Заједница српских клубова Горње Аустрије, уз подршку Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, као и Одбора културног друштва Просвјета, организовали су предавање посвећено међукултурном дијалогу и језичком богатству Европе.

У просторијама удружења Никола Тесла присуствоали су бројни гости, међу којима су били и представници горњоаустријских друштвених институција, знатижељно су се одазвали позиву на настауп угледног проф. др Волфганга Рорбаха из Беча. Епископ Андреј, на челу свештенства Српске Цркве у Горњој Аустрији, парохија Линц, Енс и Велс, поздравио је челнике српских клубова и високе госте пожелевши им благослов и успешну сарадњу у културним настојањима. Међу говорницима истакли су се Срђан Мијалковић, председник Просвјете, као и представници бројних српских клубова и удружења из других крајева Аустрије и Беча.

Програм су водили мр Младен Ненадић и Данко Делић, секретар Заједнице српских клубова Горња Аустрија. Предавање проф. Волфганга Рорбаха (потпредседника Аустријско-српског друштва у Бечу) изазвало је посебну пажњу јер је г. Рорбах говорио о историји Бечког института за славистику, о његовом значају за Србе широм света, као и о повезаности два народа, Срба и Аустријанаца.

На крају свечаности, проф. Рорбаху и епископу Андреју у име Заједнице Срба Горње Аустрије књигу Дервентске пјесме, ријечи и обичаји уручио је председник клуба Славољуб Млађановић.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска

Повезане вести