Литија на празник Светог Прокопија прошла кроз Мојковац

Published On: 23/07/2021

Не празник Светог великомученика Прокопија, 21. јула 2021. године, након вечерње службе, која је служена у храму Христовог Рождества, у Мојковцу, кроз град је прошла традиционална празнична литија верног народа.

Литију у  славу Светог Прокопија, заштитника Мојковца и његових житеља, предводио је изабрани Епископ будимљанско-никшићки г. Методије. У духовном слављу, уз поштовање здравствених мера у вези епидемиолошке ситуације, учествовао је велики број свештеника и монаха Епархије будимљанско-никшићке и житеља Мојковца који су, носећи црквене барјаке, иконе, крстове и, појући духовне и црквене песме, узнели славу и хвалу Богу, Пресветој Богородици и Светом великомученику Прокопију.

По повратку молитвеног крсног хода, до Саборног храма Рођења Господа Исуса Христа, верном народу се обратио се владика Методије:

„Срећан свима празник Светог великомученика Прокопија. Да Бог да сваки Божји благослов на вас и ваше породице, на овај град, његове житеље и на све оне који овдје долазе и пролазе, за поклонике ове светиње, овог дивног храма, за све учеснике ове дивне молитвене литије. Као што је и прије двије хиљаде година, безмало, вријеме Светог Прокопија било људи који су се опредјељивали за оно чега сви треба да се клонимо, опредјељивали се за лаж, зло, суровост, немилост, тако у његово вријеме ти цареви који су прогањали све добро, свијетло, честито и племенито на крају су и њега, који је био човјек опредјељен за добро, за свјетлост, за Бога љубави, на крају су и њега уморили људи који су владали у то вријеме тим просторима. То је био простор гдје се родио Свети Прокопије, град Јерусалим, тада и сада и у вијекове, највећа светиња и пупак свијета, центар свих збивања духовних, мјесто одакле је најрадоснија вијест у овој „долини плача“ дошла из Христовог гроба о васкрсењу, не само Христовом, него тиме и васкрсењу свих оних који иду за Њим, који слиједе пут Христов, који се клањају Његовом гробу из кога је свјетлост изникла, из Јерусалима“.

„У то доба било је царева који су, чак, и име тог града промијенили, назвали тај свети град по себи и свом имену, само из једног разлога, да затру име и све оно што подсјећа на Христа Бога, на добро и на свјетлост. Свих ових вјекова који су протекли, десиле се многе промене у свим погледима, у техничким и технолошким, сваковрсним и културним, али се мало тога промијенило у опредјељењу сваког човјека да ли за добро или за зло. Као што је тада бивало, и ових наших дана је бивало да постоје људи који желе да се опредјеле, да наметну оно што није добро, да прекину име, континуитет, коријене, традицију и све оно на чему се заснива цјелокупни наш живот биолошки и духовни. Сузбијајући и закопавајући дубоко све што је добро, ту свјетлост и тај огањ, произвели су да, као из дубина земље, провре та лава, тај вулкан који се излио на све улице овог простора, ових градова и ове земље, и шире и да иде, да свједочи ту свјетлост и тај огањ божански, који је Христос Бог донио на земљу и запалио сва срца људска да се опредјеле за оно што је добро, свето, честито, племенито и да тиме спасавамо душе своје“, беседио је владика Методије.

„И ова литија вечерас је израз и слика Цркве Божје која је у динамици вјекова. Она је слика Цркве Божје која је у динамици свих ових вјекова, која се креће, али се не креће на прост и обичан начин, него молитвено, духовно, уздижући се ка Небесима, ка небеском Јерусалиму. Нека нам увијек буде опредјељење за добро, да се сјетимо Светог Прокопија, заштитника овог мјеста, кога славимо и у чији спомен смо се окупили и прославимо Христа Бога нашег, Који је њега прославио. Бог вас благословио и дао вам снаге за свако добро опредјељење, за свјетлост, истину, правду у вјекове вјекова“, закључио је епископ Методије.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Најновије вести

Повезане вести