Литија у Прибоју поводом Недеље Православља

Published On: 14/03/2022

Прва недеља Великог поста, названа Недеља Православља, молитвено је прослављена у храму Васкрсења Христовог у Новом Прибоју, 13. марта 2022. године, светом архијерејском Литургијом коју је служио Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије.

Саслуживали су настојатељ Богородичиног манастира у Сељанима код Пријепоља игуман Петар; архијерејски намесник прибојски протојереј-ставрофор Марко Папић; старешина Васкрсењског храма протојереј Спасоја Вујанић; парох прибојски протојереј Немања Вранић; настојатељ Светониколајевског манастира у Бањи Прибојској јеромонах Јован; парох прибојски јереј Милорад Петровић и протођакон Иван Савић.

Након Божанске Литургије, у часни спомен на велику победу Цркве Христове над иконоборачком јереси, из храма је пошла свечана литија са светим иконама предвођена епископом и свештенством.

-Наша вера православна која је једина чиста и потпуна, права вера, правог гледања и правог живљења, и у простору и у времену и у вечности, због слабости људских била је нападана, и онда је било неопходно ту чисту веру увек дефинисати и објашњавати. А они који су то чинили били су нападани и прогањани, рекао је Владика и додао:

-Пред нама је велики задатак, да сведочимо пут истинити, пут Живота, да опстајемо на том путу, да поднесемо све што нас на том путу снађе. Пред нама је тај историјски задатак, јер, нама је дата вера православна и познавање Пута истинитога. Морамо, пре свега, опстати на томе путу и тај Пут показивати другима. Мало ће их на том путу опстати, али то је пут привилегованих, посебних, који ће можда некада бити и презрени, одбачени и оклеветани, осуђени, али то је њихов задатак да опстану на Христовом путу.

Извор: Епархија милешевска

Најновије вести

Повезане вести