Литургија и помени епископу Атанасију у Тврдошу и Требињу

Published On: 08/03/2021

У Недељу месопусну, још једну у сусрет Великом посту, а прву након погребења владике Атанасија, епископи, свештенство и верни народ који је присуствовао његовој сахрани, учествовали су у сабрањима Цркве у Херцеговини, саслужујући у Литургијама и поменима за покој душе новоупокојеног Епископа.

У католикону Свештеног оптежића манастира Тврдоша, светом архијерејском Литургијом началствовао је Епископ буеносајрески и јужноцентралноамерички Кирило, уз саслужење викарног Епископа диоклијског Методија и Епископа захумско-херцеговачког Димитрија, свештенства, монаштва, верног народа, чтечева и појаца, које је из певничке стасидије предводио Епископ западноамерички Максим, а којим се код гроба епископа Атанасија, при помену придружио и Епископ диселдорфски и немачки Григорије.  

По читању ванђеоског зачала, о значају Недеље месопусне и о атанасијевском литургијском погледу на живот говорио је епископ Кирило. Након помена, над гробом епископа Атанасија у параклису Христовог Васкрсења у тврдошком манастирком гробљу говорио је епископ Методије.

Истовремено, у требињском Саборном храму, одакле је дан раније у Тврдош испраћено тело епископа Атанасија, сабрање верних, уз требињско свештенство, предводили су свештеници из разних крајева Српске Православне Цркве. Тумачећи зачало 25. свештеник Видо Милић, парох барајевски, говорио је о тузи и огњу вечном али и о нади на Васкрсење и Живот вечни, са којом се молимо за све, па и за упокојене, а тако и за новоупокојеног  оца, учитеља и пастира нашег Атанасија.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка

Најновије вести

Повезане вести