Литургија крај моштију Светог Јакова Туманског и Жичког

Published On: 04/10/2021

Храм Светог Саве у Краљеву био је отворен током читаве ноћи између петка и суботе како би верни могли да се поклоне чесним моштима Светог Јакова Чудотворца. Према речима свештеника који су све време миросали народ уљем из кандила које се налази крај кивота, није било прекида у низу поклоника који су приступали моштима тражећи молитвено заступање Светога.

Светом архијерејском Литургијом је началствовао Владика жички г. Јустин уз саслуживање архимандрита Дамјана (Цветковића), архимандрита Саве (Илића), протосинђела Петра (Богдановића) из манастира Тумане, архијерејског заменика Епископа жичког протојереја Љубинка Костића, архијерејског намесника жичког протојереја Саше Ковачевића, протојереја Радоша Младеновића, Милоша Станисављевића и Владимира Васиљевића, војног свештеника Владана Вуковића, јерођакона Гаврила, протођакона Милутина Балтића, ђакона Михајла Живковића и братства храма.

Свети Јаков је пуних седам деценија био готово заборављен, али Господ, по само Њему знаним временима и роковима, овенчао га је великом славом. Током два дана велики број верних је прилазио са вером и надом Светом Јакову очекујући утеху и благослов. -Видели смо толику љубав народну да не можемо не бити задивљени како је Господ прославио свога верног слугу који је због љубави према Њему био презрен док је по земљи ходио са нама, истакли су краљевачки свештеници.

О том великом и потпуном опредељењу Светог Јакова (Арсовића), пореклом из краљевачког краја, за Христа беседио је владика Јустин који је подсетио каквим путевима је Господ пронашао тог изузетно образованог човека (одбранио је две докторске тезе), како га је додирнула јеванђелска реч необразованог народног проповедника док се одмарао у Врњачкој Бањи и како је потом отишао код Светог владике Николаја да би се замонашио и напустио каријеру дипломате Краљевине Југославије.

-Он је поставши монах Христов определио себе за Царство Божје које је невидљиво за чулно око, али које је стварније од свега постојећег, истакао је Владика који је приповедао о виђењу Царства Божјег које је имао имењак Јакова Туманског, старац Јаков Цаликис, у коме је идући за Светим Серафимом Саровским у неописивој светлости и лепоти видео велико мноштво светих како сијају попут сунаца. -То је истина и о Светом Јакову Туманском и Жичком, рекао је владика Јустин.

Владика је изразио своју најдубљу захвалност Епископу браничевском Игнатију јер је благословио да тумански светитељ после седамдесет и пет година поново посети свој град Краљево. Владика је захвалио игуману туманском Димитрију и његовом братству на љубави и труду око чувања спомена дивног исповедника Цркве Божје и на доброј вољи да у Краљево донесу велики благослов Божји.

Из звук звона мошти светитеља су испраћене од стране свештеника, ђакона и верног народа на пут у манастир Тумане.

Извор: Епархија жичка

Најновије вести

Повезане вести