Литургија на празник Светог Саве у Саборној цркви у Никшићу

Published On: 28/01/2022

На празник Светог Саве, првог Архиепископа српског, 27. јануара 2022. године, у Саборном храму Светог Василија Острошког, у Никшићу служена је света Литургија.

Началствовао је протојереј-ставрофор Слободан Јокић, архијерејски намесник никшићки, уз саслужење свештеника Саборне цркве и јерођакона Јакова у молитвеном учешћу верног народа и бројне деце. Литургију је појањем пратила певница Храма и хор Преподобне мајке Ангелине.

„Данас славимо великог, највећег у роду нашем, онога који је послушао глас свог Пастира, кренуо за Њим и постао пастир, јер Господ предаје дарове, које је Он имао, слугама својим да и они буду као Он. Велики пастир нашег стада, Свети Сава прокрчио нам је пут и опоменуо нас на ријечи Господње да ако хоћемо да будемо Божји треба да идемо путем спасења. Тако се каже у пјесми Светом Сави: Ти који си нас учио да идемо путем Царства небеског, путем који ходи у живот вјечни. То су најљепше ријечи и то је најљепши аманет који нам је оставио Свети Сава, да идемо путем који води у живот вјечни. А најљепши образац живота, подвига и смирења јесте, управо, Свети Сава. Оставио царство, круну и порфиру, умјесто да му служе отишао је да служи, умјесто да буде цар овог свијета отишао је да служи Цару небеском. Царевић је ишао и отишао на Свету Гору да постане слуга убогима и пустињацима, да пости, да се моли Богу, да себе смирује и да себе онда преда Господу, беседио је протојереј-ставрофор Слободан Јокић и додао:

-Свети Сава је послушао ријечи светих отаца: Ако хоћете да учите друге светости прво себе осветите. Ако хоћете друге да учите миру прво нађите свој мир. Ако хоћете друге да учите да се обоже прво се ви обожите. То је прави пут, прво себе а кроз себе и ближње своје. То је учио Свети Сава и то је најзначајније и највеће што нам је оставио, а оставио нам је и самосталну Српску Цркву, школе, језик и државу. Био је дипломата, пјесник, преводилац и шта све још. Био је свима све, како каже Јеванђеље, да би придобио некога за пут који води у живот вјечни. Био је измиритељ браће, помиритељ народа, зато га данас не слави само Српска Црква него га славе широм васељене, Грци, Руси, Бугари, Румуни. Данас се у Светој Земљи слави његово име, у Светој Гори данас се пјевају химне Светом Сави, тамо гдје је отишао и одакле се вратио освећен, измирен са Господом и са собом, дошао у земљу своју да носи благослов Божји.

-Ако хоћемо да будемо дјеца Светог Саве треба да се измиримо и помиримо, да љубимо ближњега свога, да не мислимо само на себе и да нам служе, него да служимо као што је царевић Свети Сава, наследник, оставио све и служио. Да не гледамо само себе, него да гледамо ближње своје, да призивамо све у Цркву Божју коју је Господ саздао, а један од тих темеља је Свети Сава. Немамо љепшег примјера. На Светог Саву се угледао Свети Василије Острошки, и Свети Петар Цетињски, Свети Урош, Свети Стефан, и сви свети из рода нашег, и не само нашег, су се угледали на Светог Саву. Па, да се и ми угледамо, да идемо тим путем који води у живот вјечни. За вјечност смо створени, не за пролазност, не за трен, не за један уздах, него за ширину и љепоту Царства небеског, за ширину и љепоту загрљаја  Светог Саве и ону небеску Литургију, коју он данас служи пред престолом Божјим и моли се за род наш. За то смо створени и на то смо призвани, бесједио је протојереј-ставрофор Слободан Јокић.  

Верници су се причестили светим тајнама Христовим, а у наставку Литургије преломљен је славски колач у славу и част Светог Саве. Деци су традиционално подијељени светосавски пакетићи. Освештани су славски приноси свечара.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Најновије вести

Повезане вести