Литургија на рушевинама цркве из 5. века у израелском граду Ашдоду (Азотос)

Published On: 05/08/2021

Током радова на градилишту у насељу јужни Азотос, данашњи Ашдод, давне 1921. године, машина за копање је открила мозаике старе византијске цркве, што је резултирало одлуком Археолошке службе да се забрани наставак радова. Од тада је та парцела је празна и прешла је у власништво државе.

Године 2009. Археолошка служба је одговорност за ископавања на парцели доделила археологу др Александру Фанталкину, предавачу на Универзитету у Тел Авиву, специјалисти за античку Грчку. Током ископавања, која су настављена ове године, откривен је грађевински комплекс са централним храмом и капелама јединствене духовне и историјске вредности.

Архиепископ гераски Теофан служио је 29. јула 2021. године Божанску Литургију на отвореном у рушевинама древне цркве уз саслужење архимандрита Јевдокија из Лавре Светог Саве, игумана Игњатија из Беит Сахура и Беит Јале, игумана хозевитског Константина, игумана Артемија из Хаифе; игумана Леонтија из Рафеидије Самаријске, игумана Марсела из манастира Светог Георгија у Лиди и свештеника Александра Јасевича, из рускоговорне парохије у Бер Шеви.

Након Литургије, Његово Блаженство Патријарх јерусалимски г. Теофил је служио парастос за покој душа упокојених чија су имена откривена у разним натписима на мозаику (Стефан, Прокопије, Максим, Теодосија, Софронија или Ефросинија, Григорија…)  

Извор: Јерусалимска Патријаршија

Најновије вести

Повезане вести