Литургија пређеосвећених дарова у Дортмунду

Published On: 23/04/2021

По сведочењу Светог Василија Великог, верници тог времена имали су обичај и потребу да се причешћују не само суботом и недељом, већ и у току седмице. Поставља се питање: како су они могли да се причешћују ван Литургије када већ типик Великог поста забрањује служење Литургије у обичне седмичне дане. Одговор на то је дат установом Литургије пређеосвећених дарова или дарова освећених на некој од претходних Литургија обично у недељни дан.

Како је пошћење значило потпуно уздржавање од хране до сунчевог смираја, причешћивање светим даровима било је врхунац, крај посног дана. Из тога разлога, у ове недељне дане причешћивање се вршило после вечерње. Служећи ову свету Литургију и у наша времена, нарочито у вечерњим часовима, учесници у њој имају посебно духовно искуство.

Ова света Литургија је својеврсна икона и срце Великог поста као и сведочанство потребе верних да се у току периода великог подвига хране светим тајнама кроз које облагодаћивани и имају могућност борбе са огреховљеном природом тј. сопственом смртношћу. 

У среду, 21. априла 2021. године, у храму Светог апостола Луке у Дортмунду, светом Литургијом раније освећених дарова началствовао је парох каселски јереј Марко Радмило уз саслужење пароха есенског протојереја Душка Спасојевића, протојереја  Данила Дангубића и бројних верних сабраних око свете Чаше. Готово сви сабрани су се причестили божанственим даровима.

Извор: eparhija-nemacka.com

Најновије вести

Повезане вести