Литургија у храму Свете Варваре у Кочелима

Published On: 10/05/2021

У недељу по Васкрсењу Христовом, 9. маја 2021. године, на Томину недељу, житељи села Кочела сабрали су се на светој Евхаристији у обновљеном храму Свете великомученице Варваре у Кочелима којом је предстојао протојереј-ставрофор Борис Бандука.

Иначе прву недељу по Васкрсу мештани Кочела прослављају као своју прислугу. Након причешћа верних и трократног опхода око храма освештани су крсни хлеб и кољиво. После свете Литургије окупљеним верницима обратио се протојереј-ставрофор Борис Бандука:

– Сјећајући се данас, браћо и сестре, да је прошло двије године од освећења овога храма, даће Бог да се и сваке наредне године у ову недјељу по Васкрсењу сабирамо у овоме светоме храму. Ово је Томина недеља која се још назива Новом недељом.  Почетак свих других недеља у години почиње од ове недеље. Данас се први пут послије Васкрса понавља и обнавља велики празник Васкрсења, а то значи да је и ова недеља, као и све друге недеље у години, поновљени Васкрс. Свака недеља је, браћо и сестре, посвећена Васкрсењу. Своју вјеру у Васкрслог Господа потврдили смо обновивши овај дивни храм, храм који потиче из 15. вијека, а који је васкрсао и засијао пуним сјајем. Он ће и даље сијати и свједочити да су Срби на овоме простору увијек славили име Божје и свете Божје угоднике и, ако Бог да, тако ће и даље остати, а ми, браћо и сестре, да увијек ходимо крстоваскрсним путем „јер Крст носити нама је суђено“. Христос васкрсе!

Сјећајући се дана освећења мештани Кочела нису заборавили упокојеног г. Рада Шкривана који је учествовао у обнови светог храма, на предлог Црквеног одбора и пароха, помињући да га Господ упокоји у Царству Небеском, додељена је постхумна захвалница за обнову и братску помоћ у изградњи храма Свете великомученице Варваре у Кочелима. Захвалницу је додељена је г. Мирку Тарани. 

Поред цркве се налази гробље на коме се сахрањују породице Шкриван, Тарана, Милојевић, Дрекаловић, Миловић и Правица.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка

Најновије вести

Повезане вести