Литургијска сабрања у Гомиљанима и Старом Слану код Требиња

Published On: 12/04/2021

У трећу и четврту недељу Васкршњег поста служене су свете Литургије у храмовима у Гомиљанима и Старом Сланом код Требиња. Недеља крстопоклона, 4. априла 2021. године, свечано је прослављена у храму Светог великомученика Георгија (Ђурђевици) у Гомиљанима, у храму који потиче из XV века, а обновљен је и освештан 7. септембра 2014. године.

У обнову храма укључили су се мештани, као и они који потичу из Гомиљана, од којих је г. Данило Пујо својим прилогом значајно помогао обнову храма. У Гомиљанима постоје још два храма, Светих бесребреника Козме и Дамјана (Врачевица) и Светих Константина и Јелене (Констандиновица), и у току је израда главног пројекта за почетак њихове обнове под надзором Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног наслеђа Републике Српске.  

У Недељу средопосну верни су се сабрали у храму Светог првомученика и архиђакона Стефана у Старом Сланом. После свете Литургије надлежни парох протојереј-ставрофор Борис Бандука са мештанима је одржао састанак на којем је изабран нови Црквени одбор. На састанку је договорена израда идејног рјешења ради изградње новог Црквеног дома који би се налазио у близини храма и гробља. Предлог чланова Црквеног одбора и благослов за почетак радова свештеник ће упутити надлежном Епископу и Епархијском управном одбору на одобрење. Храм у Старом Сланом, који се налази поред магистралног пута Требиње-Љубиње, изграђен је и освештан 31. августа 2014. године. Ктитор храма је угледни требињски привредник г. Саво Тарана.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка

Најновије вести

Повезане вести