Литургијско сабрање родном месту Светог Јакова Туманског

Published On: 24/08/2021

Празник Светих Јакова и Зосима Туманских прослављен је 21. августа 2021. године у Кушићима светом Литургијом је началствовао архимандрит Дамјан (Цветковић), уз саслуживање архимандрита Саве (Илића), намесника моравичког протојереја-ставрофора Гмитра Милуновића, намесника пожешко-ариљског протојереја Драгана Стевића, протојереја Небојше Вишњића и пароха миланџанског јереја Зорана Стевлића.

Појали су протојереј Ненад Бајић, старешина ивањички, јереј Бојан Милошевић, старешина ариљски, парох лучки јереј Душан Тодорић  и парох ковиљски јереј Јован Кушић.

-Нема веће врлине од тога да будемо свесни своје немоћи и да вредимо онолико колико делимо са Христом и његовом Црквом. Све ово је врло брзо схватио наш земљак Јаков (Арсовић), који је рођен овде у Кушићима. Као веома учени српски дипломата на једном богомољачком сабору је чуо беседу простог сељака и схватио тајну правог знања – бити кротак и смирен и на тај начин задобити благодат Светога Духа. Светитељ осетивши призив Божји, прилази Светом Николају и након боравка са њим неко време на Охриду долази у Епархију жичку. Кроз писмена и усмена предања можемо се уверити у дубину кротости и смирења Светог Јакова (Арсовића), беседио је архимандрит Дамјан.

Извор: Епархија жичка

Најновије вести

Повезане вести