Литургију у цркви Светог Николе у Бијелом Пољу

Published On: 15/11/2021

Свету Литургију, на празник Светог Димитрија Солунског, 8. новембра 2021. године, у цркви Светог Николе у Бијелом Пољу служио је парох чикашки и  професор на Богословском факултету Светог Саве у Либертвилу протојереј-ставрофор Милош Весин.

Саслуживали: протојереј-ставрофор Дарко Пејић, јереј Милосав Јовановић и игуман златешки Николај.

У пригодној беседи протојереј-ставрофор Милош Весин је честитао свим свечарима и верницима празник Светог Димитрија, осврћући се на прочитано Јеванђеље, чије речи, како је истакао, нико у читавој историји није тако доследно испунио као Свети мученици.

„Данас прослављамо једног од најлепших мученичких ликова Светог великомученика, победоносца, чудотворца, страстотерпца и миротворца Димитрија Солунског, кога многи од вас обележавају као крсну славу. Нека је свим свечарима срећан, благословен и радостан овај свечарски дан, а свима вама, нека је благословен велики празник. Дакле, нико као мученици није био тако доследан у спровођењу Христових речи које данас чусмо: Када бисте били од света, свет би своје љубио, а како нисте од света него вас ја изабрах од света, зато вас мрзи свет. И зато сваки пут када нам се као православним хришћанима, као Србима дешава ма какво зло, знајмо да нам је то обећано нашим Христом, нашим Богом, Спаситељем“, беседио је прота Милош Весин.

„Господ нам није дао духа страшљивости и управо су мученици кроз историју на најбољи и најделотворнији начин показали да нису имали духа страшљивости. Управо захваљујући духу храбрости, али, пре свега духу вере, која је надахњивала њихову храброст, њихову свакодневницу, њихов читав живот, они су успели да постану најдоследнији свједоци Христа Распетог и Христа Васкрслог. А ко је, заправо, мученик? Мученик је сведок, који сведочи Христа Распетог и Васкрслог, они који нису марили да ли их свет симпатише, воли, мрзи или прогања, и на најтеже муке стављани. Они су кренули за Христом, зато што су изабрали Христа као једину правду и као једину незалазну лепоту на овом свету. Шта мислите каква је разлика између хришћана из свих периода историје и нас данас? Врло често, ми умемо да кажемо да је њима било лакше, они су живели у временима када је било много лакше бити хришћанином. Никада, драга моја браћо и сестре, није било лако, ни угодно бити хришћанин, ићи за Христом је увек тегобан, али радостан пут, јер је Христос рекао: Радујте се и веселите се, јер је награда ваша велика на Небесима. Једина,  дакле, разлика између мученика некада и из најновијих времена и нас данас јесте у доследности, зато што су они без икаквог компромиса са овим светом ишли за Христом, не слепо, него дубином и постојаношћу своје вере, свог надања и своје љубави према Христу. Нека би Господ  свима нама подарио ту снагу истрајности да постанемо и ми, свако од нас на своме месту, онолико колико имамо вере и наде за то, да постанемо барем малени сведоци”, беседио је свештеник Милош Весин.

„Није мученик само онај који је мученик по крви. Има мученика без крви, на крају крајева, управо, постојање вјерника у Црној Гори и све оно што се дешавало, у последњих годину дана, показује колико је сваки од њих, на посебан начин, сведок распетог и васкрслог Христ зато што сте одбранили и сачували највећу светињу, светињу Цркве и вјере православне, светињу српства и светињу имена Христовог, доказавши да у сваком од вас, не само да тиња, него букти пламен свете вере православне. Свима, још једном, нека је радостан и благословен празник”, поручио је прота Весин, захваливши на заједничкој служби принесеној Богу, јер Литургија није ништа друго него дело народа Божјег.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Најновије вести

Повезане вести