Лозница: Час посвећен Светом Сави кроз хибридну и програмирану наставу

Published On: 29/01/2021

По препоруци Министарства просвете да се један час посвети Светом Сави, наставница енглеског језика Сања Симић де Граф заједно са ученицима петог разреда ОШ ,,Вук Караџић“ Лозница, ИО Зајача, реализовала је занимљив час посвећен првом Архиепископу и просветитељу српском, увек узору наставника како треба подучавати и примеру ученика да светосавље подразумева да стицање знања увек иде под руку са лепим васпитањем и поштовањем родитеља, учитеља и старијих, да свуда буду деца за пример.

Ава Јустин Ћелијски написао је дивну књигу Светосавље као философија живота, а једно од поглавља те књиге носи назив Светосавска философија просвете, где он каже да је главни циљ просвете усавршити и довршити човека, а даље наводи да су светитељи најсавршенији просветитељи – што светије човек живи, то је бољи васпитач и просветитељ.

Час је осмишљен као пример активног учења кроз хибридну и програмирану наставу, тако да се може применити како у редовном тако и у онлајн окружењу. То је, заправо, идеална комбинација класичне наставе и онлајн наставе. Веб-алати су идеалан начин за реализовање добре онлајн наставе и доста олакшавају посао наставнику. Хибридна настава покрива све недостатке класичне наставе и све недостатке онајн наставе. Програмирана настава је идеалан начин за учење на часу, за активно учење. Наставна једница се дели на мање целине а после сваке те мање целине следи провера. Конкретно, у овом случају у уводном делу часа имали смо занимљиво предавање о Светом Сави које се састоји из више делова. После сваког дела имамо проверу у виду осмосмерки, укрштеница, асоцијација, питања вишеструког избора, а да ће најуспешнији бити награђени. Наставница је осмислила онлајн укрштеницу и онлајн тест где сам програм генерише резултате а наставник као администратор може у сваком тренутку да прати њихово постигнуће. Предавање можете прелистати на следећем линку: https://anyflip.com/scxpd/wbxh/

Сања Симић де Граф

Најновије вести

Повезане вести