Лужани: Сећање на свештеника постарадалог у Другом светском рату

Published On: 16/04/2021

У среду, 14. априла 2021. године, на празник Преподобне Марије Египћанке, архијерески намесник дервентски протојереј-ставрофор Радојица Ћетковић, уз саслужење свештенства дервентског намесништва, у Босанским Лужанима је служио помен парастос и освештао обновљени споменик свештенику Милошу Петровићу који је убијен на тај дан 1941.године.

Свештеник Милош Петровић је рођен 21. јула 1909. године у Лончарима. Основну школу и гимназију је завршио у Брчком, а 1929. године у Сарајаву је завршио богословију. Рукоположен је 4. маја у чин ђакона, а 5. маја 1930. године у чин свештеника у Тузли. Службовао је на парохијама у Јасеници и Осијечанима, а 1939. године бива премештен на лужанску парохију где га затиче почетак Другог светског рата. Тог 14. априла 1941. године усташе из Новог Села, Општина Босански Брод, убиле су га испред парохијског дома у Босанским Лужанима.

Убиство свештеника Милоша је почетак голготе Срба лужанске парохије јер су усташе у августу 1941. године похапсиле све Србе мушкарце старије од 16 година и одвеле их у Славонску Пожегу и логор Јасеновац и тамо побиле.

Извор: Епархија зворничко-тузланска

Најновије вести

Повезане вести