Манастир Благовештење: Дани патријарха Павла

Published On: 29/09/2021

На дан Воздвижења часног крста – Крстовдан, 27. септембра 2021. године, после молитвеног сабрања у манастиру Благовештење у Овчар Бањи на светој Литургији коју су служили свештеници Епархије жичке из Чачка и парох кућански из родног места патријарха Павла, отворени су шести „Дани патријарха Павла“ у Чачку са огранцима у Кућанцима, Гацку, Никшићу и Призрену.

Свечаност су организовали „Дани патријарха Павла“ у сарадњи са Епархијом жичком, под покровитељством града Чачка и уз помоћ јавних установа и установа културе града Чачка, од ове године уз медијско покровитељство ТВ Храм и Радио телевизије Србије.

У порти манастира, на „Тераси патријарха Павла“ постављена је изложба награђених ручно резбарених крстова из претходних година и крстова које су њихови аутори принели у славу патријарха Павла ове године.

Уводном беседом се скупу обратио Драго Милошевић, оснивач манифестације, који је говорио о делу патријарха Павла, његовом животу по Јеванђељу, о човеку који је свету приближио Христа и Јеванђеље и значају баштињења његовог дела и угледања на њега. Он је истакао симболику одржавања свечаности узношења ручно рађених крстова у славу патријарха Павла и значења празника Воздвижења часног крста – Крстовдана.

Пригодном беседом се скупу, у име покровитеља, обратио градоначелник Чачка г. Милун Тодоровић који је отворио манифестацију. Он је истакао да због значаја манифестације, за верујући народ Чачка и целог региона и српства уопште, град Чачак је као покровитељ и ове године у време пандемије учинио све да манифестација буде достојна делу патријарха Павла. -Тежимо заједништву, слози, емпатији. Томе нас је учио наш велики патријарх и у његову част ми ћемо наставити, кроз његове Дане, да ширимо љубав, веру и наду, кистакао је градоначелник  Чачка.

Као и увек до сада свечаности је присуствовао и парох кућански Драган Гаћеша који се пригодном беседом обратио скупу. Хор Слово љубве је појањем духовних и литургијских песама увеличао свечаност. На крају скупа уручене су награде и захвалнице учесницима колоније. Прву награду су поделили радови Данке Караклајић из Ивањице и Стојана Топаловића из Лучана, а захвалнице су добили Драган Божовић и Никола Аранђеловић из Чачка.

Извор: Епархија жичка

Најновије вести

Повезане вести