Манастир Свете Тројице у Пљевљима прославио храмовну славу

Published On: 21/06/2021

Манастир Свете Тројице у Пљевљима у недељу, 20. јуна 2021. године, на празник Педесетнице, прославио је своју храмовну славу.

Тим поводом свету архијерејску Литургију служили су Њихова Преосвештенства Епископи буеносајрески и јужно-централноамерички г. Кирило и милешевски г.  Атанасије уз саслуживање више свештенослужитеља Епархије милешевске.

У току свете Литургије епископ Атанасије је одликовао пароха пљеваљског протојереја Николу Олића правом ношења напрсног крста, а након свете Литургије и трократног опхода око светог храма освештано је славско жито и преломљен славски колач.

Епископ Атанасије је том приликом одликовао орденом Белог Анђела првог степена др Момчила Вуксановића, председника Српског националног савета Црне Горе, док је архијерејску грамату добило Удружење Пљевљака у Београду Брезница.

У Божанској Литургији су поред бројног народа Пљеваља и околине учешће узели и председници општина Чајниче, Прибој и Пријепоље са сарадницима. Присутнима се пригодном беседом најпре обратио епископ Кирило:

– Наш Бог је савршени Бог, безграничан, премудар, свезнајући, надвремен, живи у бесконачности и у вечности. Бог је савршен зато је и Дух Свети, Бог, једносушан Оцу и Сину. Нема ни једног тренутка када Света Тројица не дејствује заједно. Увек је свака благодат, свако Њено дејство синхронизовано јер они имају исту вољу и имају безграничну љубав међу собом. И ту љубав Они и уносе у сва своја створена бића, нарочито у изабрана своја створења која окупљају у Светој Цркви. Када се испуни сав домострој спасења Свете Тројице онда је човек до краја спасен, а то се десило у дан Свете Педесетнице, рођендан Цркве, када је Дух Свети у виду огњених језика сишао на Апостоле и показао једину праву, савршену заједницу људи, а то је људи који су сједињени благодаћу Духа Светога.

Након поуке епископа Кирила, епископ Атанасије је захвалио свима, честитао празник и додао:

– Сваки празник носи нека своја основна обележја. Рођендан има своје обележје, то је празник трајања и настављања, празник обнављања. Господ хоће да и ми будемо заједница јер је и Он заједница Оца, Сина и Духа Светога, и жели да и ми будемо заједница. Бог је ушао у историју и жели да и ми будемо учесници историје. Управо овај дан говори о томе да смо ми учесници историје, њени активни учесници. Ми смо се сабрали да можемо наставити и трајати и делати. Дух Свети је дух мудрости, разума, љубави божанске. Свим тим потенцијалом, тим благом, ми се напајамо и богатимо на данашњи дан, и одавде полазимо јачи кроз време и кроз простор и бивамо успешнији. Зато је врло важно што смо се данас овде сабрали.

Присутни су имали прилику да уживају у културно-уметничком програму у порти манастира Свете Тројице, а потом је уследила заједничка славска трпеза љубави коју су приредили домаћини овогодишње славе господа Небојша Петровић и Славко Кљајевић са породицама.

Извор: Епархија милешевска

Најновије вести

Повезане вести