Међународни сусрет за мир у Риму

Published On: 12/10/2021

Oдлуком Светог Aрхијерејског Синода Српске Православне Цркве, Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј је узео је учешће на 36. Међународном сусрету за мир у Риму, који римокатолички мировни покрет Сан Еђидио за верске и политичке лидере из целог света организовао од 6. до 8. октобра 2021. године на тему Верске заједнице и културе у дијалогу.

Учесници конференције били су представници Православних Цркава, Римокатоличке Цркве, реформатских цркава и других верских заједница, знамените личности науке и културе, политике и друштва, професори и стручњаци за међуцрквена и међуверска питања: Патријарх цариградски г. Вартоломеј, Митрополит халкидонски г. Емануил (Васељенска Патријаршија), Митрополит за Европу г. Антоније (Московска Патријаршија), владика Серафим из Немачке и Митрополит трговиштински г. Нифонт (Румунска Православна Црква), владика Андреј, Надбискуп Болоње кардинал Матео Дзупи, г. Андреа Рикарди, оснивач мировног покрета Сан Еђидио и заслужни надбискуп Винченцо Паља, великодостојници из дохалкидонских цркава, као и Бискуп баварски г. Хајнрих Бедфорд-Штром из Лутеранске цркве.

Председник невладине организације Сан Еђидио г. Марко Импаљацо, на отварању конференције, срдачно је поздравио високе госте, међу којима су, поред већ поменутих, нарочито помињани Патријарх Јерменске оријенталне цркве Карекин II и министар унутрашњих послова Републике Италије гђа Лучана Ламорђезе. Говорили су и оснивач хуманитарн фондације Аурора г. Нубар Афејан из САД, као и председник Скупштине јеврејских рабина Европе г. Пинчас Голдшмит и велики велики муфтија Ал-Аксе џамије у Каиру г. Ахмед Алтајиб. Као сваке године, на крају конгреса, одржана је Молитва за мир којој су присуствовали папа Фрања и немачка канцеларка Ангела Меркел.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска

Најновије вести

Повезане вести