Међуцрквена конференција у Бечу

Published On: 01/11/2021

На позив шефа Катедре за теологију и историју хришћанског истока Католичког богословског факултета Универзитета у Бечу (Prof. Dr. Thomas Mark Nemeth) у сарадњи са Фондацијом „Про Оријенте“, 22. и 23. октобра 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј, у пратњи студента теологије Александра Савића, узео је учешће на међуцрквеној конференцији Хришћани византијске традиције у Мађарској у Надбискупској богословији у Бечу.

У пленуму дводневне конференције поздравним словима и предавањима наступали су представник Мађарске грко-католичке цркве митрополит Фулоп Кочиш, председник Фондације „Про Оријенте“ Алфонс Клос, генерални викар Јуриј Коласа из Ординаријата за вернике источних католичких цркава у Аустрији и други експерти и стручњаци за црквену историју источних цркава на просторима садашње Мађарске.

Први дан заседања конференције темељно се фокусирао на средњовековни развој цркава у краљевини Мађарској. Антал Молнар је изложио је организацију Српске Православне Цркве у времену Отоманског царства док се предавање Чабе Отвоша бавило православљем у Мађарској од 19. века до данас.

Увече је служена понтификална литургија источног обреда на којој је началствовао митрополит Фулоп у цркви Шотенкирхе у Бечу. Беседу је одржао је Кардинал и Надбискуп бечки Кристоф Шенборн.

Други дан конференције започео је изношењем иконе Maria Pocs у катедрали Светог Стефана у Бечу, а затим је одржано и предавање о пореклу те иконе која се сматра чудотворном у грко-католичкој цркви у Мађарској. У наставку, др Силвестер Тердик је одржао предавање о уметности православних и гркокатоличких цркава у Мађарској.

На крају конференције, др Томас Немет је захвалио свим учесницима, истакавши да, иако неки говорници нису били у могућности да учествују због пандемије, конференција је понудила широк спектар могућности за даље сусрете и размену мишљења као и подстицање за сарадњу између хришћанских заједница не само у Аустрији него у целој Европи.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска

Најновије вести

Повезане вести