Министар Селаковић у Епархији аустријско-швајцарској

Published On: 26/07/2021

У склопу своје  званичне посете Републици Аустрији, министар иностраних послова Републике Србије г. Никола Селаковић посетио је 15. и 16. јула 2021. године у седишту Епархије аустријско-швајцарске Преосвећеног Владику г. Андреја.

Испред Владичанског двора у центру Беча високог госта и шефа српске дипломатије са великом радошћу дочекао је Епископ са свештенством Саборне цркве.

Епископ Андреј је најпре свечано поздравио министра и његову пратњу. У духу братске слоге, министар Селаковић је са видним одушевљењем разгледао новоуређене просторије Владичанског двора Српске Православне Цркве у Бечу.

Током значајног сусрета, у коме је учествовао и амбасадор Републике Србије у Аустрији г. Небојша Родић, министар Селаковић је информисао владику Андреја о разговорима које је имао са представницима српске дијаспоре у Бечу, истакавши да држава и Црква треба доследно да сарађују радећи на очувању културног и националног идентитета српског народа у расејању. Изразивши захвалност владици Андреју на томе што брине о неговању сећања на Србе који су током Првог и Другог светског рата преминули у заробљеништву на тлу Аустрије, Владика је свесрдно прихватио идеју да Република Србија у меморијалима широм Аустрије постави обележја са именима десетина хиљада страдалих сународника.

Саговорници су оценили да је потребан заједнички рад на очувању српског језика и ћирилице и изналажењу најефикаснијих начина да српска деца у Аустрији не изгубе културну и идентитетску везу са матицом. Епископ Андреј је нагласио да српски народ у Аустрији својим радом, начином живота и црквеношћу чини част Србији, јер су српски храмови у Аустрији и уопште у Епархији пуни верника.

У току пријема, министар и делегација су разгледали и древни Саборни храм Светог Саве, у коме се тренутно труде рестауратори из Београда да обнове велики иконостас из 1893. године, који је чувен као најважније духовно средиште свих православних Срба аустријске престонице.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска

Најновије вести

Повезане вести