Митрополит волоколамски Иларион у посети Будимској епархији

Published On: 07/09/2021

Његово Високопреосвештенство Митрополит волоколамски г. Иларион, председник Одељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије, посетио је 6. септембра 2021. године храм Светог великомученика Георгија у Будимпешти.

Високог госта из сестринске Руске Православне Цркве дочекао је Његово Преосвештенство Епископ будимски г. Лукијан са свештенством из Будимпеште.

Владика Лукијан је срдачно поздравио митрополита Илариона пожелевши му добродошлицу у Мађарску где је допутовао како би учествовао у раду 52. Међународне евхаристијске конференције у организацији Римокатоличке Цркве.

Владика Лукијан је заблагодарио Митрополиту за сву подршку и помоћ коју Руска Православна Црква пружа својој сестринској цркви – Српској Патријаршији, а нарочито приликом градње и завршетка радова на храму Светог Саве у Београду. Владика Лукијан је пренео Високопреосвећеном Митрополиту поздраве Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија и чланова Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве.

Митрополит Иларион је заблагодарио епископу Лукијану на срдачној добродошлици и благослову да у недељу, 5. септембра 2021. године, молитвено учествује у светој Литургији у Саборној цркви у Сентандреји. Митрополит Иларион се такође присетио своје архипастирске службе у Аустрији и Мађарској када је веома присно сарађивао са владиком Лукијаном и изразио захвалност Српској Цркви за подршку по питању црквеног проблема у Украјини.

Након поклоњења и посете светом храму, архијереји су се задржали у срдачном разговору о положају Православне Цркве и изазовима са којима се она суочава у свету.

Митрополит Иларион је приликом растанка изразио жељу за поновном посетом Мађарској и заједничким служењем у Будимпешти.

Извор: Епархија будимска

Најновије вести

Повезане вести