Митрополит Порфирије: Следимо пример Светог Саве

Published On: 27/01/2021

-Скупљати информације, сазнавати и учити је неопходно, али истинско знање задобијамо онда када се трудимо да испуњавамо закон Божји, да чинимо оно што је чинио Свети Сава, рекао је митрополит Порфирије обраћајући се ученицима и наставницима гимназије Кантакузина Катарина Бранковић у Загребу.

На спомен Светог Саве, првог Архиепископа српског, 14/27 јануара 2021. године, Божанствену Литургију у школској капели посвећеној том великом посветитељу служио је Митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије. 

Литургији су присуствовали ученици четвртог разреда, јединог разреда који прати наставу у учионицама, наставници, остало школско особље, али и неколицина пријатеља школе.  

Славске дарове, колач и кољиво, Митрополит је благословио након отпуста Литургије честитавши школску славу ученицима и наставницима Гимназије.

-Свети Сава, као што је случај и са свим другим светитељима, не припада само једном простору и народу, већ је универзалан човек. Светост се и састоји у томе да човек који је читавим својим бићем у заједници са Богом, превазилази своје биолошке оквире и постаје сав духован, сав Христов, а то значи да припада свим људима, свим просторима. Такав човек превазилази и време и припада свим временима, рекао је Митрополит и нагласио:

-Истинско и право знање није плод размишљања, није плод скупљања информација из света око себе. Размишљати, скупљати информације, сазнавати, учити је неопходно, али то што смо сабрали и што смо промисливши закључили истинско је знање тек онда ако се трудимо да живимо врлински, да испуњавамо закон Божји, да чинимо оно што је чинио Свети Сава.

Због епидемијских прописа, уобичајена светосавска академија коју сваке године припремају и изводе ђаци гимназије Кантакузина Катарина Бранковић, ове године је изостала.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска

Најновије вести

Повезане вести