Митрополит Порфирије: Сусрет са Господом решење је свих недоумица

Published On: 07/01/2021

Рођење Христово прослављено је у загребачком Саборном храму Божанственом Литургијом коју је служио Митрополит загребачко-љубљански Порфирије уз саслужење загребачких свештеника и ђакона и у присуству редукованог броја верника због пандемије.

Божићну посланицу архијереја Српске Православне Цркве – у којој се, између осталог, указује на то да се смисао Божића не исцрпљује у историјском сећању него да је то Догађај животно значајан за сваки нараштај и за сваког човјека – прочитао је протојереј-ставрофор Душко Спасојевић, архијерејски намесник загребачки.

„Исус Христос је испуњење свих нада и очекивања људи“, рекао је Митрополит у обраћању после Литургије. „Господ долази скромно, не да би нас фасцинирао него да нам говори из дубине бића. Он укида дистанцу између Творца и нас као творевине, за шта је потребно да нађемо мир у себи. Мир се не стиче спољашњим напорима него је реч о миру срца. Ако је немирно срце наше, узалуд су напори људски, спољашњи – мир се постићи не може. Онога тренутка кад смо се од Бога одвојили, једино наше искуство може бити немир и празнина, усамљеност. А кад се сусретнемо са Господом у дубини својег бића, свога срца, у делићу секунде долази решење за све наше недоумице“, истакнуо је Митрополит.

„Стихије света, пандемије и потреси, не познају разлике међу људима односно и у таквим се приликама показује да смо једно, да су све разлике неважне. Заправо, једино људи стварају дисхармонију, дистанце, па би се могло рећи да су они „једини вирус, једини земљотрес“. Људи греше у односу на Бога, на природу и међусобно, што се види по томе да су једни наводни свети (Ми), а други по свему лоши (Ви). А Господ је дошао да укида те поларизације, да укине све поларизације“, закључио је митрополит Порфирије.

Иначе, испред храма Преображења Господњег био је постављен видео-бим с кога су верници који, због ограничења броја присутних нису могли да у храм уђу, ипак пратили богослужење за велики хришћански празник. И ове године Божићну Литургију је преносио Први програм Хрватске телевизије, а коментатор је био ђакон проф. др Владан Таталовић.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска

Најновије вести

Повезане вести