Митрополит Сава: Где је Евхаристија, тамо је Црква

Published On: 10/11/2021

Његово Високопреосвештенство Митрополит варшавски и целе Пољске г. Сава служио је 7. новембра 2021. године, свету архијерејску Литургију у храму Светог Николе у Михалову. Саслуживали су Архиепископ бјелисточки и гдањски г. Јаков, Архиепископ бјелски г. Григорије, Епископ лошко-познањски г. Атанасије и Епископ супраски г. Андреј, као и митроносини свештеник Михаило Росич из Православне цркве Чешких земаља и Словачке.

За време свете Литургије произнете су усрдне молитве благодарности поводом 50. годишњице пожртвоване службе митроносног свештеника Јана Јарошука. Уједно је прослављена и 50. годишњица његовог брака са попадијом Јеленом.

Пред почетак свете Литургије митрополит Сава је освештао обновљену цркву у Михалову. У обновљеном храму је замењен под, постављено је подно грејање, ојачани су темељи.

После читања јеванђељске перикопе, епископ Атанасије се обратио сабраном народу на локалном дијалекту, док је на крају свете Литургије беседио митрополит Сава:

-Данас угледни свештеник Јан Јарошук слави 50 година свештеничке службе. Пре тачно пола века, 7. новембра 1971. године, примио је благодат Духа Светог у тајни свештенства, примио је дар свештеничке службе, да као законито рукоположен пастир Цркве Христове служи свету Литургију за спасење палог човека и целог света. У рају је сва творевина служила Богу, па и човеку. Када грех дотакне људску природу, тада дотиче природу целокупне творевине. Стога служимо свету Литургију, свету Евхаристију, узносимо дарове за све и за свакога. Нарочито у нашем времену треба слушати глас Цркве која је жива. Где је Евхаристија, тамо је Црква. Где нема Евхаристије, нема ни Цркве.

-Сваке недеље верник треба да учествује у светој Литургији. Ако човек редовно учествује у службама, онда ће живети животом Цркве, разумеће шта је Црква, разумеће подвиг свештенослужитеља. Свештеници треба да непрестано горе у вери, да подсећају све на правилно схватање Цркве. Права вера у Бога је огањ који сагорева све болести душе и тела. Пример скромног пастира који је служио свету Литургију јесте отац Јан, кога познајем још из младости, истакао је митрополит Сава.

Одликовања и захвалнице додељене су угледним члановима парохије Михаловске.

Извор: Пољска Православна Црква

Најновије вести

Повезане вести