Митрополит Сава служио Божићну Литургију у Варшави

Published On: 10/01/2022

Празновање Рођења Исуса Христа у варшавској Митрополитској катедрали Свете Марије Магдалине отпочело је свеноћним бденијем којим је предстојао Његово Високопреосвештенство Митрополит г. Сава уз саслужење свештенства престоничког Саборног храма.

Обраћајући се верном народу митрополит Сава је истакао неопходност да се на основу вере проникне у тајну оваплоћења Богочовека: -Светлост која сија из Витлејемске пећине нека загрли сваког верника и духовно га носи до места Рођења Месије. Радост коју доживљавамо због Христовог доласка на свет последица је љубави Божје према човеку. Стога је неопходно у свему веровати Богу, а посебно у тешкоћама данашњег света у вези са пандемијом и емиграцијом. Само ће Бог помоћи да се сва искушења савладају. Зато нам је толико потребна дубока и јака вера и поверење у дејство Божјег Промисла.

Његово Високопреосвештенство Митрополит г. Сава је упутио најлепше жеље парохијанима Саборног храма, свим сабранима, свештенству, појцима, браћи и сестрама, пожелевши им духовни мир, здравље и да им свакодневни живот буде испуњен љубављу и разумевањем.

Као и претходних година, у Саборном храму су служене ноћне службе поводом празника Рођења Христовог. Свеноћним бденијем са почетком у 23 часа началствовао је протопрезвитер Анатол Шидловски, а свету Литургију је служио протојереј Андреј Левцак уз саслужење свештенства катедрале. Певао је хор којим је руководио протођакон Рафаил Дмитрук.

Његово Високопреосвештенство Митрополит г. Сава је началствовао централном Божићном Литургијом током које је митроносни протојереј Доротеј Савицки прочитао Божићну посланицу Светог Архијерејског Сабора у којој су јерарси истакли:

-Христов долазак у свет је променио ток људске историје. Његов долазак на свет је јединствен и спасоносан. Његова љубав покрила је читаво човечанство. Уједињујући све нас, својојм љубављу је испунио наше мисли, наша дела, цео наш живот је испињен љубављу Божјом. Рођен у пустињи, засијао је светом као Сунце правде, препородивши људску природу. Живи свуда: у православној цркви, породици, школи, болници, старачком дому, државној канцеларији. Он је свуда. Дакле, икона Божића представља Светлост која сија у мраку, распршујући је.

Пажњи вернима су предочене негативне појаве данашњег времена, као што су: секуларизација, пад духовности, подлегање сатаниним искушењима и последични губитак вере, наде и смисла живота. Сабор епископа Пољске Православне Цркве подстакао је верене да не подлегну злу, да се окрену ка добру и да непроменљиво чувају залог вере својих предака.

По завршетку празничне Литургије, престонички Саборни храм је одјекивао божићним песмама. У складу са дугогодишњом традицијом обављена је свечана литија током које је свештенство, уз хор Саборног храма који је појао празнични тропар, допратило Његово Високопреосвештенство до Митрополије, где је настојатељ Саборног храма протонамесник Анатол Шидловски упутио Божићне честитке митрополиту Сави у име сабраног народа.

Извор: Пољска Православна Црква

Најновије вести

Повезане вести