Митрополит Хризостом богослужио у Богословији у Фочи

Published On: 21/03/2021

У петак прве недеље Великог поста, 19. марта 2021. године, Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански г. Хризостом служио је свету архијерејску Литургију претходно освећених дарова у храму Светих Василија Острошког и Петра Дабробосанског при Богословији у Фочи.

Саслуживали су протојереј Александар Видаковић, економ Богословије;  протонамесник Љубомир Пријовић, в.д. ректора Богословије; протонамесник Душан Андрић, архијерејски намесник србињски; јереј Милош Јањић, професор приправник; као и ђакони Будимир Гардовић и Младен Старовић.

– Пост није сам себи циљ већ благодатно и благословено оруђе које нам даје Бог да се њиме наоружавамо и јачамо у борби против непријатеља нашег спасења. Сјетимо се како Господ Исус Христос, иако савршени Бог и савршени човјек, који гријеха не учини нити се нађе преваре у устима његовим, отиде у пустињу и тамо се непрестано мољаше и пости четрдесет дана, а онда приступи сатана и кушаше га. Знајући то не плашимо се што нас сатана, непријатељ нашег спасења, управо највише напада онда када постимо и када се молимо. Онда смо ми активни борци против њега и недопустимо да нас сатана превари као што је преварио Еву и Адама када пристипи и рече им у рају: Нећете ви умријети, већ зна Бог да ће те ви богови постати ако узмете и окусите плодове са дрвета познања добра и зла. Каква превара и обмана! Знајући то, будимо будни и бдимо на вратима срца наших, душа наших и воље наше да нас сатана не превари. Потсјетимо се још и оних ријечи Господњих које он каза светим апостолима и ученицима његовим: Овај (зли род) се  изгони постом и молитвом.

Извор: Митрополија дабробосанска

Повезане вести