Митрополит Хризостом богослужио у Завидовићима

Published On: 08/02/2022

Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански г. Хризостом служио је 6. фебруара 2022. године, на празник Преподобне Ксеније Римљанке и Светог мученика Вавиле, свету архијерејску Литургију у храму Светог Саве у Завидовићима.

Саслуживали су: протојереј-ставрофор Зоран Живковић, парох завидовићки, јереј Дражен Анџић, парох друге парохије зеничке, и ђакон Будимир Гардовић.

-Господ дође у Јерихон, у најстарији град, који је данас стар преко девет хиљада година, да донесе спасење у град којег је Бог својевремено предао синовима Аврамовим. Сјетимо се из књиге Исуса Навина како је Бог на чудесан начин Јерихон предао синовима Израљивевим, али Он је зато и дошао на свијет да спаси сваког човјека, сваки народ и сву његову творевину, сваки његов град, а посебно Јерихон. Данас је то Господ најбоље показао над богатим цариником Закхејем. Он га видје на смокви на коју се попео да види Исуса Христа, јер бјеше малог раста, и рече му Господ: Закхеју, сиђи са смокве, јер данас ми треба бити у кући твојој. Господ долази и даје себе самога као спасење свима и свакоме. Зна Господ да је Закхеј грешник, цариник који се служио митом и корупцијом, али га као изгубљеног не оставља, већ га својим уласком у његов дом чини покајником који каже: Господе, ево половину свог имања даћу сиромасима и ако сам кога закинуо четвероструко ћу надокнадити. Које чудо! Које преобраћење грјешника! Зато је Господ и дошао да би оне који су изгубљени у гријеху, пронашао, вратио и сабрао у једно, јер је и он сјеме Аврамово, сјеме оца вјере. Врло је битно, браћо и сестре, да схватимо смисао и поруку данашњег Јеванђеља, да схватимо данас да тај исти Исус Христос долази и к нама и да куца на вратима срца нашег и чека да отворима срца наша, да уђе код нас у наша срца, у наше животе и постане Живот нашег живота, Свјетлост нашег свијета, Биће нашег бића, да будемо једно стадо Христово, људи који се мијењају, кају и људи који се освећују Богом, истакапо је митрополит Хризостом.

Извор: Митрополија дабробосанска

Најновије вести

Повезане вести