Митрополит Хризостом богослужио у Ораховици код Сребренице

Published On: 03/08/2021

Високопреосвећеном Митрополиту г. Хризостому су саслуживали настојатељ манастира Карно архимандрит Лука Бабић, парох сребренички протојереј Александар Млађеновић и ђакон Будимир Гардовић.

У шесту недељу по Духовима, Недељу Светих отаца првих шест Васељенских сабора и на дан успомене Светог деспота Стефана и његове мајке племените  кнегиње Милице (монахиње Евгеније) и Преподобне Макрине, Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански г. Хризостом је посетио село Ораховицу код Сребренице и служио свету архијерејску Литургију на откривеном и конзервираном црквишту древне хришћанске светиње.

Наиме, још 2016. године, док је митрополит Хризостом био Епископ зворничко-тузлански, покренута је активност на археолошком локалитету Боровац у Ораховици. Након пет година упорног и стручног рада откривени су темељи древне ранохришћанске цркве. Након конзервације темеља исти су адекватно наткривени и заштићени од екстремних временских непогода.

Високопреосвећеном Митрополиту су саслуживали настојатељ манастира Карно архимандрит Лука Бабић, парох сребренички протојереј Александар Млађеновић и ђакон Будимир Гардовић.

После свете Литургије  Високопреосвећени је доделио златне плакете заслужнима и благословио ново звоно за црквиште које ће славити дан успомене Светог деспота Стефана Лазаревића као своју крсну славу.

-И као што чусмо из светог Јеванђеља како Господ учини чудо у његовом граду Капернаму тако исто и ми  данас доживљавамо право чудо откривања темеља древне ранохришћанске цркве. И гле, и више од тога, ми послије толико вјекова обновисмо свету тајну Евхаристије у истој цркви, служисмо свету Литургију и обновисмо духовне и молитвене везе са нашим дичним прецима који су градили цркве по овим горама и долинама и у њима се Богу молили, крштавали, причешћивали и освећивали, беседио је владика Хризостом и додао:

-Један од тих наших светих предака је и наш свети деспот Стефан Лазаревић Хребељановић, који бијеше деспот Србије у саставу које је била и наша историјска Сребреница. Осим што је успио да сачува, уједини и прошири на Косову пољу 1389. године  поражену Србију он је, као и његова мајка кнегиња Милица, показао политичко и дипломатско умјеће владања у вазалским условима његове државе према Турцима. Захваљујући њему и његовој мудрости Србија је  остала слободна и непокорена све до 1459. године. А шта тек рећи за његову племениту мајку Милицу, удову Светог кнеза Лазара Косовског? Пред њеним светим ликом и примјером остајемо сви задивљени. Нека Господ њиховим светим молитвама и заузимањем за нас грешне благослови нас, сједини нас у слози и јединству, умножи нас и обожи нас како би и ми достигли мјеру њихове светости, родољубља и богољубља.

Извор: Митрополија дабробосанска

Најновије вести

Повезане вести