Митрополит Хризостом богослужио у Палама

Published On: 04/01/2022

Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански г. Хризостом служио је 2. јануара 2022. године, на празник Светих отаца по плоти Господа нашег Исуса Христе и дан успомене на Светог Игњатија Богоносца и Светог Данила Другог, Архиепископа српског, свету архијерејску Литургију у храму Сабора Светог архангела Гаврила у Палама.

Саслуживали су протојереји Никола Ковач, Зоран Калајџић и Немања Манџић, јереј Дејан Бакмаз и ђакон Будимир Гардовић.

-Данас је Недеља светих отаца, недеља у којој се пред празник Рођења Господа Исуса Христа сјећамо свих оних светих мужева – отаца из Старог завјета који су убројани  у родослов Господа нашег Исуса Христа. Чусмо данас из светог Јеванђеља тај родослов, а Свети апостол Павле појашњава кроз које су муке, патње и голготе страдања сви они прошли. Свети ава Јустин Ћелијски говори о хришћанима прије Христа и са правом их назива хтако. Дакле,  ми се данас сјећамо хришћана прије Христа, оних који су живјели са вјером и надом у Његово рођење и Његову  искупитељску и спаситељску мисију, беседио је митрополит Хризостом.

-Немојте никада, браћо и сестре, дијелити свете на оне из Старог Завјета и оне из Новог Завјета, јер је то једна те иста Црква само у два времена, у два Завјета. Свети апостол Матеј са правом истиче двије личности у родослову Господа Исуса Христа. На самом почетку он синовима Израиљевим, који Месију и Спаситеља не примише, већ Га одбацише и на Голготи распеше, каже: Родослов Исуса Христа, сина Давидова, Авраамова сина. Са правом их истиче јер су и Свети цар Давид и праотац Авраам не само тјелесни преци већ и оци вјере, вјере која је очувала и спасила свијет до доласка Месије. Они су за јеврејски народ оци вјере и Завјета, подсетио је Митрополит.

Извор: Митрополија дабробосанска

Најновије вести

Повезане вести