Митрополит Хризостом: Не клонимо духом. Жив је Бог наш, жива је душа наша!

Published On: 06/01/2021

Ево нас у самом предпразниству нашег великог и најрадоснијег празника Божића, празника рођења Господа нашег Исуса Христа, празника који све и свакога потсјећа на оно што се десило прије двије хиљаде година у Јудеји, односно у Витлејему. Срдачно, из срца и душе, свима и свакоме честитамо празник Рођења Господа нашег Исуса Христа најрадоснијим поздравом: Мир Божји – Христос се роди!

Иако се, драга браћо и сестре и драги гледаоци и слушаоци, налазимо у тешким условима и неприликама пандемије ковида-19, те туге и жалости због свега што нас је снашло у 2020. години, по снази вјере и наде коју нам Бог даје изналазимо слободе и храбрости да Вас све охрабримо и позовемо да не клонемо духом. Жив је Бог наш, жива је душа наша! Не клонимо Духом. Нека Живот и Радост живота побједе све  бједе и невоље! Нова Радост живота и живљења увијек су пред нама. И онда када су нам тијела слаба, нека нам срца буду чила и јака. Нека Дух вјере и наде у крајњу побједу Добра буде у нама.  Не прихватајмо окове страха на себе. Одбацимо то и будимо слободни! У то име желим Вам срећан Божић и срећну нову 2021. годину!

Божић је, драга браћо и сестре и драга дјецо духовна, празникрађања Новог Живота, једино новог под сунцем небеским.Тај Нови Живот је сам Исус Христос! И прије и послије Христовог рођења у Витлејему Јудејском, рађали су се и рађају се дјеца, али је само Рођење Господа Исуса Хиста у Витлејему Јудејском прије више од две хиљаде година посебно и јединстевно по томе што је рођен Богомладенац, односно оваплоћени Син Божји. Његово рођење је постало граничником времена – прије и послије Христа, Старог и Новог завјета, старе и нове временске ере. Тајна његовог рођења је у Њему самом и у ономе што Он својим рођењем доноси. Он је Спаситељ свијета. Он је Емануил, а што у преводу значи  с нама је Бог.

Бог се до те мјере унизи и постаде човјек, да би човјека створеног по слици и прилици Логоса, Сина Божјег, Другог лица Пресвте Тројице узвисио и вратио у његову првобитну славу. Ако ово разумијемо  онда ћемо разумјети величину и значај овог великог празника, његове посебности и радости. Онда се радујемо и веселимо јер је међу нама сам Бог – Спаситељ и Искупитељ свијета.

Богочовјек Исус Христосроди се од Пресвете Дјеве Марије у Витлејему Јудејском. Још је старозавјетни пророк видио ово чудо и узвикну “гле, дјевојка ће зачети и родиће сина“ (Ис. 7, 14)  И, уистину испуни се и дође вријеме те се испуни пророштво. Она, коју Бог даде као благослов и утјеху њеним родитељима Јоакиму и Ани  би изабрана да управо она буде та дјевојка која ће зачети и која ће родити сина.
Свети апостол и јеванђелист Лука нам до у детаље описује догађаје који су се збили у Витлејему када у њега стиже Јосиф са Маријом,и када се испуни други дио пророшта и роди се Син. Анђео Господње то јавља пастирима који су чували своја стада у околини Витлејема и каже им: “не бојте се!… Јављам Вам радост велику која ће бити свему народу. Јер вам се данас роди Спас, који је Христос Господ“! То је, браћо и сестре, суштина Божића – да нам се роди Спаситељ и да је он Дијете Исус Христос у пећини витлејемској, повијен и положен у јасле.

И ја Вама, браћо и сестре и драга дјецо духовна, поручујем: Не бојте се! Устаните и будите спремни да примите Богомладенца Христа. Да га примите у срца ваша, у животе ваше и да Он буде срце нашег срца, живот нашег живота. Рађа нам се Спаситељ свих, али не више у пећини и у Витлејему, већ у срцима нашим. Зато, припремите срца ваша и душе ваше да примите у њих Онога Који долази, Онога који јесте, Онога Који спасава.

А, данас, више него икада, потребан нам је Избавитељ од свих ових зала и невоља и замки у које упадосмо. Гле, двадесети и овај 21. вијек у ком јесмо  су вјекови великих наука и технологија. Гледали смо човјека на Мјесецу и у свемиру и надали се да је човјечанство кроз научна достигнућа дошло да свих знања и открића. И гле, одједанпут свијет велике науке и технологије занијеми пред једним невидљивим вирусом и обавјести нас да нема лијека за  ново-стари вирус. И деси се трагедија неслућених и невиђених размјера, трагедија која је превазишла све претходне у историји. Данас можемо да кажемо: колико су одговорни они који су осмислили корона-вирус и пустили га у наш животни простор, још су више одговорни они који су оволико времена задржавали вакцину. И гле, послије толико мука и патњи, после толико смрти и безнађа сада слушамо и читамо како стижу вакцине са свих страна. Дакле, човјечанство је пало на питању човјечности и хуманизма. Позивамо научнике да кажу и посвједоче сву истину о корона-вирусу и о свему што се десило свијету и човјечанству. Нека се Истином оправдају.

Браћо и сестре, нашавши се у овим и оваквим невољама позивамо вас да управо осјетивши велику љубав Божју према нама рођењем и унижењем Сина Божјег и ми покажемо своју љубав према ближњима и даљњима, према свима и свакоме. Видимо свуда око нас људе којима је потребно помоћи. Помозимо колико мажемо и не одбацимо никога. Исто тако апелујемо на органе власти – локалне, кантоналне и ентитеске да се окрену ка својим грађанима, да их виде и системски их помогну како је то организовано и урађено у социјално уређеним друштвима. Не требамо ништа ново да измишљамо већ системски уредимо наше друштво и учинимо наше народе поносним и достојанственим, а грађене срећним и задовољним. Ово је наш апел и молба и да се помогне жртвама земљотреса, поплава и клизишта – људима и заједницима које пролазе кроз велика искушења и страдања. Нека нам буде срећан и благословен Божић, срећна и благословена Нова 2021. година уз радосни  поздрав:
Христос се роди!

Извор: Митрополија дабробосанска

Најновије вести

Повезане вести