Митрополит Хризостом освештао обновљени храм у Травнику

Published On: 31/03/2021

Друга недеља Великог часног поста, која је посвећена Светом Григорију Палами, архиепископу Солунском, свечано је прослављена у древном и историјском граду Травнику.

Стара и зубом времена начета и оронула травничка црква Успенија Пресвете Богородице, подигнута још за турског вакта (1852.), потпуно је обновљена и украшена љепше него што је икада била. Великим трудом, бригом и залагањем пароха травничког протојереја-ставрофора Горана Живковића храм је спасен од  потпуног урушавања.

Предходних година храм је потпуно обновљен споља и изнутра. Прошле 2020. године обновљен је ентеријер храма. Исти је доведен у његов првобитни и оригинални изглед, а све трудом и залагањем компаније Декор из Бања Луке.

У посету граду Травнику и древној травничкој цркви 28. марта 2021. године стигао је Високопреосвећени Митрополит дабробосански г. Хризостом,, како би освештао обновљени храм и у њему служио свету архијерејску Литургију.

Високопреосвећени је освештао обновљени храм и у наставку служио свету Литургију св. Василија Великог. Саслуживали су протојереји-ставрофори Горан Живковић и Славиша Ђурић са ђаконом Будимиром Гардовићем.

– Прошле недеље прославили смо побједу Православља над свим јеретицима, а посебно над иконоборцима. Било је то за вријеме велике царице Теодоре 842. године, а данас, у ову недељу, славимо успомену на великог Григорија Паламу, Архипеископа солунског, који је својим учењем, својом науком  и својим писаним дијелима допринео да буде раскринкана и осуђена нова јерес схоластичког материјализма коју је ширио Варлам Калабријски. И нама, браћо и сестре, у ове дане поста и молитве претстоји велика духовна борба како би и ми себе сачували од свих лажи и лажних учења која даноноћно устају противу Христа и Цркве његове. Црква се увијек и непрестано борила за истинито и истинско учење, за науку која значи живот и пут Господњи. Само здрава наука је спасоносна наука. То је она наука коју је Господ собом показао: Ја сам Пут, Истина и Живот. Због тог и таквог Исуса Христа ми се православни Срби увијек опредјељујемо за Христа, беседио је Митрополит.

Високопреосвећени је похвалио учињено велико и историјско дело обновљења травничке цркве и уручио златну плакету протојереју-ставрофору Горану Живковићу, архијерејску похвалницу г. Јови Купрешаку, власнику Декора из Бања Луке, гђи Љубинки Атанасијевић и Српском културно-просветном хуманитарном и црквеном друштву из Травника за њихов допринос обнављању цркве и живота Срба у Травнику.

Извор: Митрополија дабробосанска

Најновије вести

Повезане вести