Митрополит Хризостом: Покајање значи промјену начина размишљења

Published On: 26/01/2022

У недељу по Богојављењу, 23. јануара 2022. године, на празник Светог Григорија Ниског, Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански г. Хризостом служио је свету архијерејску Литургију у храму Светих апостола Петра и Павла у Власеници.

Саслуживали су протојереј-таврофор Илија Илић, протојереј Владимир Радоњић и ђакон Божидар Васиљевић.

-Чусмо из свједочанства Светог апостола Матеја да је Господ наш Исус Христос отишао на ону другу страну Генисаретског језера међу незнабошце, у Галилеју незнабожачку, како би тамошњем народу донио Свјетлост велику. Тамошњи житељи су сједјели у тами незнања истинитог Бога и у области смрти. И Он дође у Галилеју незнабожачку да их Он свјетлост истинита која просвјећује свијет и њих просвијетли. Овим одласком к незнабожцима Господ Исус Христос је показао да је Он дошао да спаси сваког човјека, све људе и све народе свијета, беседио је владика Хризостом.

-Управо су незнабошци, које је Господ посјетио и собом просвјетлио, којима је проповиједао науку Господњу, они који су прихватили Христа и повјеровали у Њега, Он сам је Царство Божје. И као што је прије Њега Свети Јован Пророк и Крститељ вапио: Покајте се, јер ево приближило се Царство Небско’ – Господ Исус Христос управо у Галилеји незнабожачкој поче проповједати и говорити: Покајте се јер се приближи Царство Небеско! Покајање значи промјену начина мишљења, размишљања. Metanoite значи промијенити се! Господ позива незнабошце да се промијене, да више не мисле као до тада о овоземаљским стварима, о томе што ће јести и пити и од чега ће се материјално богатити,  него да мисле о Царству Небеском које је ту међу њима, истакаоје митрополит Хризостом.

Извор: Митрополија дабрбосанска

Најновије вести

Повезане вести