Митрополит Хризостом разговарао са премијером Хрватске

Published On: 20/12/2021

Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански г. Хризостом примио je 13. децембра 2021. године у званичну посету г. Андреја Пленковића, председника Владе Републике Хрватске. Стигавши пред палату Митрополије у Сарајеву г. Пленковић је прво посетио Саборну цркву рођења Пресвете Богородице у Сарајеву где га је дочекао и поздравио старешина Саборног храма јереј Немања Ђуреиновић.

У палати Митрополије високог госта и његову пратњу срдачно је  дочекао Високопреосвећени Митрополит г. Хризостом са свештенством архијерејског намесништва сарајевског. У пратњи г. Пленковића били су г. Здравко Марић, потпредседник Владе и министар финансија; г. Олег Бутковић, министар мора, саобраћаја и инфраструктуре; г. Томислав Ћорић, министар економије и одрживог развоја; г. Иван Саболић, амбасадор Републике Хрватске у БиХ; гђа Здравка Бушић, председница саборског Одбора за Хрвате изван Републике Хрватске; гђа Андреја Метелко Згомбић, државни секретар за Европу; г. Марко Милић, портпарол Владе; и г. Томислав Лендић, опуномоћени министар у Амбасади Републике Хрватске у БиХ.

Високопреосвећени Митрополит је изказао добродошлицу г. Пленковићу и захвалио њему и његовој пратњи на посети. У отвореном и пријатном разговору Високопреосвећени је упознао своје госте са историјатом Митрополије, а посебно је истакао оне моменте који се односе на Цркву у Хрватској. Упознао је г. Пленковића са стањем и проблемима са којима се сусреће српски народ и Црква у Федерацији БиХ, посебно на простору Митрополије дабробосанске.

Премијер Пленковић је упознао Високопреосвећеног Митрополита са својим виђењем тренутног стања у БиХ и изразио очекивање да ће Цркве и верске заједнице помоћи у превазилажењу тешког стања које је настало у БиХ.

Извор: Митрополија дабробосанска

Најновије вести

Повезане вести