Митрополит Јоаникије: Благодарећи Светом Арсенију сестринство Ждребаоника се умножавало и ројило

Published On: 11/11/2021

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је 9. новембра 20221. године празнично бденије поводом спомена Светог Арсенија Сремца, другог Архиепископа српског, у манастиру Ждребаонику.

Саслуживали су архимандрит Арсеније (Самарџић), протојереји Жељко Ћалић, Станислав Татић и Предраг Катанић и јерођакон Сионије (Зорић). На крају бденија Митрополит је послушницу Сару обукао у првине монашког лика.

-Светог оца нашег Арсенија најчешће помињемо као првога наследника Светога Саве, имајући у виду колико је било тешко, али и значајно, наслиједити Светога Саву и продужити његово свето дјело. Свети Арсеније се показао као прави избор Светога Саве и у свему достојан његов наследник. Не знамо много података из његовога земаљскога живота, знамо да је био на престолу Светога Саве пуне 33 године, да је пред крај живота мало поболовао, да је долазио у Бијело Поље да тамо учини све што треба за Епископију хумску, која  је тада била у кризи, то имамо сачувано у повељама. Знамо да су у његово вријеме подигнуте велике светиње: манастир Морача, манастир Сопоћани, а он сам је подигао Пећку патријаршију и поштује се као њен ктитор. Знамо да се упокојио у Црној Гори, у манастиру Црнча, беседио је Митрополит и подсетио:

-Знамо да су његове мошти послије Друге сеобе Срба почивале у манастиру Довољи и да су касније због турскога насиља, а и страха да се не догоди с њима исто као са моштима Светога Саве, оне скриване. Скриване су у једну пећину недалеко од манастира Добриловине и манастира Довоље. Наиме, како љетописац биљежи, пчеле су се настаниле у његов кивот јер пчеле воле чистоту и  мирис па их је благоуханије његових светих моштију привукло. Пчеле у кошници стално поју, треба отворити уши па чути. Љетописац биљежи како су га пчеле чувале, и то много свједочи о чудотворству и благоухању његових светих моштију. У том моменту када није било службе, монашког појања поред његовога светога ћивота, појале су пчеле. Оне су му служиле, приносиле мирисе и с поља и гора. И то јесте једна чудесна слика, али и сада имамо сличну слику. Овдје су сестре монахиње на чијем челу је мати Јустина, игуманија, дошла прије 30 година, па и оне, као духовне пчеле, овдје служе непрестано службу Божију. Појале су тихо и умилно поред кивота Светог Арсенија као пчеле и тако се умножавала ова света обитељ, тако је процвјетала, као некада и манастир Довоља у турска зла времена.

-Иако је било много искушења у овим нашим временима и овај манастир је, благодарећи Светом Арсенију, јачао, сестринство се умножавало и ројило па су и други манастири одавде обновљени. Ево и вечерас овоме духовноме роју прибројана је још једна пчелица, сестра Сара, искушеница. Да се придружи овоме светоме роју монахиња и да служи Господу поред ћивота Светог Арсенија, а он штити ову свету обитељ и све оне који овдје долазе, и свима који долазе са вјером, даје утјеху и духовну снагу и силу, да не посустану и не клону у овим временима која нијесу нимало једноставна, него да се стално храбре и духом Божјим снаже и просвећују. Да виде којим путем треба да иду, а то је заправо један једини пут – то је Христов пут. Тим путем Црква Божја иде преко две хиљаде година и не може се нико похвалити да је до сада пронашао неки бољи пут иако су у свим временима људи покушавали, и много пута пошли странпутицама, али Бог увијек враћа свој народ као овце кад мало застране. Оду странпутицом па их Он врати као добри пастир. Вечерас смо управо читали из Јеванђеља ту поуку Господњу, ко је тај пастир добри који не оставља овце, који их чува стално од вукова, који их штити и око кога се овце сабирају и чији глас чују. И анђели са нама заједно, и ми са њима, пјевају у овој светој служби и и анђелски и наши гласови се мијешају те осјећамо увијек на светим службама то небоземно јединство Цркве Божје. Зато Црква не може без богослужења, то је као дисање, као живот, снага и оснажење сваком хришћанину. Саборна служба је нешто што даје пуноћу и то је најљепши осјећај и заједништва и вјере, духовности, духовне снаге и Божијег присуства. Нека свима буде наздравље овај велики празник! Свети Арсеније излива свој благослов на ову свету обитељ и на све вас и на све оне који овдје долазе. Нека то тако буде и сада, као што је било и раније, па нека тако буде и у будућим временима. Амин, Боже дај”, поручио је Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије уочи празника Светог Арсенија Сремца.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести

Повезане вести