Митрополит Јоаникије: Богомладенац Христос се изједначио са сваким дјететом које долази на овај свијет

Published On: 04/01/2022

Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је, на празник Светог Игњатија Богоносца  и Светог Данила II Архиепископа српског, свету службу Божју у Цетињском манастиру. У току Литургије Владика је миропомазао новокрштеног Миљана Вујовића, праунука Светог свештеномученика Јоаникија Липовца.

-Данас, у недјељу прије Рођења Христовога, спомињемо се Светих отаца Христових по тијелу. Слушали смо родослов Христов који је записао јеванђелист Матеј – од Аврама до Давида кољена четрнаест, од Давида до сеобе вавилонске кољена четрнаест, а од сеобе вавилонске до Христа кољена четрнаест. Знамо да су Јевреји водили строго родослове. И то показује да су се надали Рођењу Христовом, а то што Јеванђелист наводи ове бројеве, то наглашава божански промисао. И овај празник у суштини понајвише указује на то да је Господ Исус Христос постао истински човјек, да се оваплотио и постао као један од нас, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

-У нашем народу постоји мноштво божићних обичаја. Величанство, љепота и радост овога празника просто се преливају у живот. И та радост улази у наше домове и у наша срца. Тако имамо и лијепи народни обичај да на овај празник дјеца везују своје очеве. У прошлу недјељу прославили смо празник Материце, када имамо обичај да дјеца везују своје мајке, а у овај дан везују своје очеве. Тиме се опет наглашава колико су важне те везе са нашим прецима, колико је важно да памтимо предање наших предака, да наслеђујемо искуство од њих, али има и нешто још дубље од свега тога. Ово везивање се чини у име Онога који је дошао да буде свезан и разапет ради нас и ради нашега спасења. Он је примио те везе да би нас ослободио уза и веза гријеха и да би нас везао љубављу, да бисмо се међу собом повезивали љубављу, добротом, искреношћу, правдом, честитошћу, бригом једних за друге, објаснио је Митрополит Јоаникије.

-Обичај давања поклона на данашњи празник указује на смисао живота. Смисао живота јесте у давању. Господ Исус Христос дошао је у овај свијет, не да му служе него да служи и да живот свој да у откуп за многе, да жртвује свој живот на крсту за опроштај наших гријехова, да прими наше кривице, да нас ослободи и да нам да радост новога живота, рекао је митрополит Јоаникије који је пожелео деци и омладини да се загреју топлином Богомладенца Христа:

-Нека та топлина уђе у срца свих нас. Богомладенац Христос се изједначио са сваким дјететом које долази на овај свијет.

Говорећи о крштењу Миљана Вујовића, праунука Светог свештеномученика Јоаникија Липовца, Митрополит је рекао да је Миљан делија и рођени Цетињанин, кренуо стопама својих предака да сведочи веру:

-И није се постидио, као многи други што су се постидјели својих отаца, Светога и великога свештеномученика Јоаникија. Није страдање свештеномученика Јоаникија само његова смрт, него је његова Голгота била почела 1941. и завршила се послије рата 1945. године, али се и наставила послије тога, јер су га, иако је пострадао за Христа и свој народ, толико посмртно распињали. Свакоме је добра чинио, за свакога се Богу молио. Био је човјек изузетне доброте, кротости и љубави. Али његово страдање траје, заправо, све до дана данашњега. Свети Јоаникије је комунистима био крив због тога што је бранио своју вјеру. Надамо се да то вријеме пролази. И чини ми се да су ова савремена искушења заправо последњи трзаји те комунистичке аждаје, која је опака. И када умире, она опет показује своју злобу. Али мислим да свему томе полако долази крај, да се полако враћамо својој вјери, својој традицији, својим оцима и праоцима, својим светињама, једни другима, себи самима.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести

Повезане вести