Митрополит Јоаникије богослужио на Михољској Превлаци

Published On: 02/03/2022

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је 1. марта 2022. године свету архијерејску Литургију у манастиру Светих Архангела на Михољској Превлаци код Тивта. Пред почетак Литургије из манастирске ризнице је пренесен у храм део моштију откривених приликом археолошких истраживања на Михољској Превлаци.

-Свети апостол Павле све хришћане назива светима, а ми у црквеном календару имамо још увијек, можемо рећи ограничен број светих, мада када бисмо сабрали све оне који се помињу у календарима свих Божјих Цркава то би био један скоро неизбројан број за човјека. На Михољској Превлаци имамо прилику да се сваки час сретамо са светима. Њихове кости израњају из дубина земље и привлаче нас својим миомиром. Не обичним мирисом који надражује чула, него је то онај миомир који прожима цијело биће човјеково благодаћу Светога Духа. То је Божанско благоуханије Светога Духа преко светих моштију, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

-Ми не знамо имена светих чије су мошти јутрос пренесене у превлачки храм, али се открива њихова светост. Знамо само то да су служили у овој светињи и да су се овдје освећивали. Прије скоро тридесет година, када су вршена археолошка ископавања овдје, промироточиле су свете мошти Превлачких мученика. То је било велико чудо и велики знак. И дио тих моштију је унесен овдје у овај свети храм. Наравно, нису овдје на Превлаци само мошти Светих мученика који су побијени од стране Латина средином 15. вијека, него и мошти многих других који су се овдје вјековима раније подвизавали. Од моштију које се налазе у манастирској ризници већ годинама један скелет мирише божанским миомиром, некада више – некада мање, али не престаје тај мирис. Ми смо одлучили да те свете кости више не држимо у ризници него да их унесемо овдје у храм. И као што је обичај, то не радимо онако обично него свечано, уз служење свете Литургије на свечани начин. Тако смо јутрос учинили да их придружимо овдје моштима Светих мученика превлачких, казао је митрополит Јоаникије и нагласио:

-По томе што је његов гроб био уз сами храм могло се претпоставити да се ради или о епископу или о игуману. Његово име зна Бог и он је пројавио светост овога Божјега угодника. На овакав начин види се да је ово изузетно и свето мјесто. Сви наши преци вјековима, откад је порушена ова светиња, поштовали су ово свето мјесто, осјећали његову светост и долазили овдје да се Богу моле и никад је нијесу заборавили иако је била разорена и до темеља сравњена са земљом. Имали су, наравно, посебан разлог да се везују за њу – овдје је Свети Сава, на темељима древне хришћанске светиње устројио Епископију зетску. И овдје је служио Епископ зетски Јевстатије Превлачки, који је касније постао Архиепископ жички. И он је давно прибројан лику светих. Црква је знала да није он једини и да се, ево, већ неко вријеме пројављују њихове свете мошти нарочитим благоуханијем и точењем светога мира.

На крају богослужења игуман савински Макарије уручио је митрополиту Јоаникију архијерејске инсигније – савински крст Светог Саве и панагију са ликом Пресвете Богородице Савинске.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести

Повезане вести