Митрополит Јоаникије богослужио у Брскуту

Published On: 13/10/2021

Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је 12. октобра 2021. године свету архијерејску Литургију са освећењем манастирског конака у манастиру Рођења Пресвете Богородице у Брскуту.

Салуживали су јеромонах Рафаило (Бољевић), игуман манастира Подмаине са свештеномонаштвом манастира Подмаине, протојереј-ставрофор Гојко Перовић, протојереј Мирчета Шљиванчанин, игуман Евстатије (Ивановић) из манастира Светог Николе на Ободу, јереји Милош Лучић и Александар Раковић и јерођакон Сионије (Зорић).

-Главни мотив предака данашњих Брскућана да се населе у овом мјесту био је очување вјере. То се види по свему што је овдје остало од ваших предака. Када погледамо ове њихове гробове и када се сјетимо тих знаменитих личности, видимо да су то били, прије свега људи вјере, врлине, части и поштења. И, наравно, јунаштва и храбрости. И свих осталих врлина. А свему томе је била основа света православна вјера, коју су они чували. То видимо и по овоме храму овдје који је остао као дјело руку ваших предака, предивни храм, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

-Ново вријеме и овоме скровитоме мјесту донијело расељавање и томе се не треба чудити. Људи по природи својој теже да буду у заједници, да буду у што већој заједници, да иду тамо гдје има више посла, више рада, више могућности за стварање. Данашњи дан свједочи нешто посебно. Ипак имамо велику потребу да дођемо тамо гдје су наши преци живјели и радили, да посјетимо њихове гробове и храмове које су они оставили. Да одслужимо свету службу у тим храмовима и да се сјетимо наших предака. Имамо, дакле, овдје примјер који није од јуче – да се поједини људи, који желе да се усаврше духовно, удаље од великих градова и насељених мјеста. Примјер томе је преподобни Киријак Отшелник, који је толико знаменит у нашој Цркви да по њему зовемо један јесењи период који се зове михољско љето, рекао је Владика.

-Отшелник је зато што се удаљио од густо насељених мјеста и отишао у тишину и самоћу. Отишао је што је нешто у самоћи нашао, нешто много скупље и драгоцјеније од онога што је могао наћи у насељеним мјестима. Нашао је, заправо, некога. Нашао је Христа Господа коме је желио да служи у тишини и да се с њиме сједини. Да се усаврши у врлинама и да се испуни благодаћу Духа Светога. Човјек тек може да осмисли свој живот када се дотакне већих вриједности, а вјечне вриједности су плодови Духа: мир, радост, доброта, она права, истинска, дубока. Она доброта која је наслоњена на чврсту вјеру и на чврсти карактер људски. Видимо да је тога било у изобиљу код ваших предака. По промислу Божјем и примјеру Киријака Отшелника расељени Брскут у наше дане населиле су монахиње, да се удаље од насељених мјеста и свјетске вреве и да се овдје у тишини моле Богу. И да служе Господу и испуњавају се благодаћу Духа Светога. И да ко год овдје дође – нађе утјеху, радост и мир, поручио је Митрополит црногорско-приморски.

-Монашка служба је усмјерена на то да се испунимо духовне радости и духовне силе и мудрости. По свему се види да ће ово лијепо да крене сада, казао је митрополит Јоаникије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести

Повезане вести