Митрополит Јоаникије богослужио у Будви

Published On: 06/03/2022

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је 5. марта 2022. године свету архијерејску Литургију у цркви Свете Петке у Будви, која је претходила седници Епархијског управног одбора.

-Сваки пут када започињемо подвиг поста имамо прилику да се ослободимо свега онога што је сувишно, свега онога што смета нашем духовном напретку. Иако се наше тијело када постимо тјелесно ослобађа од лоших навика и порива, што је једна страна поста, много је важнија друга духовна страна поста, да се и душа наша научи да пости, да одбацује зле мисли и намјере, злопамћење, свађу, нетрпељивост и све оно што уништава човјека. Тјелесни подвиг поста умногоме помаже да бисмо и овај други пост научили и подсјетио да је Васкршњи пост, који почиње у понедјељак, строг те да хришћани у току овога поста, којима здравље то дозвољава, треба да се уздржавају од рибе осим за Благовијести и Цвијете, беседио је владика Јоаникије и додао:

-У богослужбеним пјесмама у току овога поста стално се напомиње о томе како нам пост неће много тога донијети, овај тјелесни пост, ако не научимо да постимо и духовно, да праштамо ближњима својим. То је најважније. Зато на почетку поста, тражимо једни од других опроштај, па најчешће иако немамо ништа лоше, никакву завађу, тражимо једни од других опроштај. Није то никако лицемерје јер гријешимо стално. Ако ја гријешим то лоше утиче на цијелу околину и лоше утиче и на моје ближње, и зато треба да тражим опроштај. Онај човјек који каже да ништа није сагријешио у животу, углавном нема вјере, нити познаје себе, нити има појма о духовном животу.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести

Повезане вести