Митрополит Јоаникије богослужио у манастиру Свете Петке на Гостиљу

Published On: 27/10/2021

Његово Високопреовештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је 27. октобра 2021. године, на празник Свете Петке, свету службу Божју у манастиру посвећеном тој светитељки на Гостиљу Мартинићком.

Саслуживали су архимандрит Арсеније (Самарџић), игуман манастира Косијерева; архимандрит Мирон (Косаћ) из манастира Острога; архимандрит Јефрем (Дабановић), игуман манастира Стањевића;, игуман манастира Подмаина Рафаило (Бољевић); јеромонах Симеон из манастира Дајбаба; јереј Владимир Милуновић, парох пиперски; и јерођакон Сионије (Зорић).

-Света Петка је попут Марије Египћанке и Јована Крститеља достигла равноанђелни живот живећи само од пустињског биља, од сунца и од Љубави Божје. Она је достигла ту мјеру савршенства да је заиста постигла свети живот. Њен живот се, заправо, не може описати, јер је толико био испуњен благодаћу Божјом, свјетлошћу Божјом и, наравно, њеним трудом, њеним великим подвизима и страдањима, али и великим духовним напредовањем. Она која је била скривена од свијета и за коју свијет није знао, постала је најпознатија и свима блиска. Толико вјекова она је међу нама и сви је призивамо у помоћ и идемо њеним светим моштима на поклоњење чак и у далеки град Јаши, беседио је митрополит Јоаникије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести

Повезане вести