Митрополит Јоаникије богослужио у манастиру Подмаинама

Published On: 29/08/2021

Изабрани Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је 29   , августа 2021. године, на празник Преподобног Рафаила Банатског, свету службу Божју у манастиру Подмаинама, који је дан раније прославио храмовну славу – Успење Пресвете Богородице.

-Све што је везано за живот Пресвете Дјеве Богородице – све је чудесно, узвишено, а посебно Њено упокојење. И толико тајанствено да нас уводи у тајну страдања Христовога и смрти Христове. Чудесни домострој спасења Бог је устројио преко Дјеве Богородице, јер је Она Њега донијела на овај свијет и удостојила се да се назове Мајком Господа Исуса Христа, тј. Пресветом Богородицом, и да буде прва од свих светих које призивамо, брза Помоћница свима и топла Заштитница свих оних који је призивају. Она наше молитве прима од уста нас грешних и приноси их Господу своме, Његовом светоме престолу и заступа нас, рекао је Владика.

-Пресвета Богородица је Мајка цијеле Цркве. Она бди над цијелом Црквом и над свим хришћанима шири свој молитвени и заступнички покров, казао је владика Јоаникије, који је током богослужења замонашио у малу схиму искушеника Владимира коме је дао монашко име Макарије, док је у првине англеског лика обукао седморицу послушника.

Након Литургије освештан је славски колач поводом имендана игумана подмаинског Рафаила, као и имендана отаца Евстатија, Јоакима, Јосифа, Нестора, Романа и Герасима.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести

Повезане вести